Do insolvence Slovakia Steel Mills se prý vložili lidé z mafiánských seznamů

Konkurz východoslovenské společnosti ovládané Máriem Hoffmanem a Branislavem Prieložným vchází do dalšího dějství

Konkurz východoslovenské společnosti ovládané Máriem Hoffmanem a Branislavem Prieložným vchází do dalšího dějství.

Podle informací biztweetu se do insolvenčního řízení Slovakia Steel Mills vložila skupina kolem známého slovenského podnikatele Ladislava Reháka.

Podle anonymního zdroje zevnitř banky, chce Česká exportní banka pověřit zastupováním její věřitelských zájmů advokátní kancelář Ikrényi & Rehák. Právnická firma, jejíž partnerem je syn Ladislava Reháka Martin, má s českou státní bankou navázat spolupráci i přesto, že nedostala bezpečnostní povolení, které je ke spolupráci se státními institucemi nutné.

Bez povolení má být právě pro napojení na Ladislava Reháka. Tento podnikatel je bývalým příslušníkem StB, majitelem konspiračního bytu a trestně stíhanou osobou. Kromě ekonomické trestné činnosti byl podezírán i z násilné kriminální činnosti, například vydírání své bývalé účetní. Tu měl spolu se syny donutit podepsat zápis, v němž přiznala, že zpronevěřila peníze patřící společnosti.

Syn Ladislava Reháka Martin, který je přímo partnerem Ikrényi & Rehák, je navíc na takzvaných mafiánských seznamech. Dokument, který údajně vypracovala policie měl zkompletovat seznam lidí aktivních v organizovaném zločinu. V roce 2011 ho vynesla elitní policistka Jana K., která za to byla trestně stíhána.

Podle zdroje biztweet.eu mají někteří členové vedení České exportní banky eminentní zájem advokátní kancelář Ikrényi & Rehák dostat do případu konkurzu Slovakia Steel Mills. "Seznam spolupracujících kanceláří je vnitřní dokument, který banka ze strategických důvodů nezveřejňuje, stejně tak jako nezveřejňuje plánované kroky při vymáhání pohledávek," odpověděl na otázku, zda se slovenskou advokátní kanceláří banka spolupracuje, mluvčí ČEB Petr Križan.

Mluvčí české státní banky nechtěl specifikovat ani to, zda je pro spolupráci s ČEB nutné bezpečnostní povolení. "Požadavky na kvalifikaci externích dodavatelů právních služeb jsou vnitřní záležitostí banky," odpověděl Petr Križan.

--

Čtěte také: 

Dobrosrdeční vymahači? Kruk přišel se „vzdělávací kampaní“

Byznys ruského armádního experta v ČR: Firmě před krachem šéfuje syn Zemanova poradce generála Picka

Podnikání ruského armádního experta v Česku. Miliardy ze zakázek, stamilióny dluhů

Regioprojekt Morava je v insolvenci. Věřitelé jí obviňují z podvodu

--

Na otázku, zda s českou státní bankou Ikrényi & Rehák spolupracuje, jsme se zeptali i samotné advokátní kanceláře. Ta však neodpověděla.

"Neoficiálně je v bance veřejným tajemstvím, že nová advokátní kancelář má odpovídat za supervising inslovenčného řízení SSM, tedy odborně hodnotit kroky banky a ty dávat ke schválení vedení banky," uvedl anonymní zdroj.

V současnosti má tuto činnost pro Českou exportní banku provádět nadnárodní kancelář Taylor Wessing. Ikrényi & Rehák mají být nejprve zařazeni na seznam poskytovatelů právních služeb banky. Konkrétní forma spolupráce má být projednávána v současnosti.

Podle zdroje, který na podezření biztweet upozornil má mít advokátní kancelář s konkurzem Slovakia Steel Mills i jiné plány. Dceřiná firma I & R Konkurzy a restrukturalizace má prý zájem stát se insolvenčním správcem zkrachovalé firmy. Věřitelský výbor prý na jenom z nejbližších zasedání navrhne nového správce.

 

 

Celý článek čtěte na biztweet.eu