Regioprojekt Morava je v insolvenci. Věřitelé jí obviňují z podvodu

Rodinná firma krajského zastupitele za ODS převedla majetek na město Šumperk. Později vyhlásila konkurz

Rodinná firma krajského zastupitele za ODS převedla majetek na město Šumperk. Později vyhlásila konkurz

Barbara Zapletalová – jednatelka společnosti Regioprojekt Morava – dle skupiny věřitelů firmy záměrně podvedla malé živnostníky a firmy, kterým dlužila kolem milionu korun.

Měla při tom využít konexe její manžela. Marek Zapletal, který jistou dobu vedl šumperskou ODS je v současnosti členem tamní oblastní rady strany a krajským zastupitelem.

Během léta 2014 se měla firma Regioprojekt Morava, poskytující dle obchodního rejstříku projektové činnosti ve výstavbě, dostat do existenčních problémů. Věřitelům včetně Finanční správy měla dlužit dohromady jeden a půl milionu korun.

Jak tvrdí malí živnostníci ze Šumperku, Regioprojekt Morava nikdy nechtěla věřitele vyplatit. Místo toho vymyslela jak peníze z firmy vyvést.

V době, kdy byl Marek Zapletal prvním místostarostem Šumperka, mělo město odsouhlasit podepsání kontroverzní smlouvy mezi radnicí a Regioprojektem Morava. Rada města Šumperk v červenci 2014 podepsala s krachující firmu licenční smlouvu. Ta mluvila o tom, že Šumperk získal bezplatně a bez omezení práva k dopravním studiím a dalším projektovým dokumentacím na revitalizaci sídlišť, parkovišť a jiných staveb.

--

Čtěte také: 

CNI: Pelta zaplatil politikům letecký výlet na zápas do Amsterdamu

Stát soutěží propagaci EET. Rozpočet pro mediální kampaň nemá limit

Česko je připraveno jít do sporu s USA. Kvůli Dalíkovi

Chronologie kauzy: Rath jako precedens. Tři roky vedly k průlomovému verdiktu

--

Společnost, kterou oficiálně zastupovala manželka bývalého místostarostu, koncem srpna (31.8.2015) podala návrh na vlastní insolvenci. Ta byla okamžitě schválena. Jak lze předpokládat, v majetku firmy se už nebude nacházet nic co by dokázalo patřičně uspokojit nároky její věřitelů. 

Marek Zapletal zůstal na radnici i po posledních volbách. Pracuje jako referent na odboru výstavby městského úřadu.

 

 

Fotozdroj: ods.cz, sumperk.cz