EPH má údajně zájem o převzetí polského dolu Brzeszcze

Český EPH, ovládaný známými podnikateli Danielem Křetinským, Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T chce dle odborářů ovládnout polský důl Brzeszcze

Český Energetický a průmyslový holding, ovládaný známými podnikateli Danielem Křetinským, Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T chce dle odborářů ovládnout polský důl Brzeszcze.

EPH již na Slezsku těží černé uhlí, v dole Czechowice-Dziedzice. Důl Brzeszcze s tímto území sousedí a i to je dle polských odborářů jedním z důvodů proč se čeští slovenští finančníci točí kolem kontrolního podílu vlastněného polskou společností Tauron.    

„To je právě to proč mají zájem o koupi dolu Brzeszcze“ řekl jeden z odborářů z dolu Brzeszcz.

Společnost Tauron poslala důl na Slezsku do restrukturalizace. V rámci ní nabízí i odprodej části, nebo celého dolu. Zájemci musí podat závazné nabídky do 25. září.

--

Čtěte také: 

Home Credit v Číně kvůli tragickému výbuchu mění kanceláře

Novem Car Interior Design v Touškově rozšiřuje výrobu

Babiš vymáhá peníze od Rady. Rada podal trestní oznámení

Kellner zaměstnal ve výzkumu desítky Číňanů

Metrostav dostal další miliardovou zakázku v Polsku

--

„EPH zásadně nekomentuje mediální spekulace a fámy,“ stroze odpověděl na dotazy biztweetu ohledně zájmu o polské doly mluvčí EPH Daniel Častvaj.  

Důvodem, proč je důl Brzeszcze na prodej je propad cen uhlí a špatné hospodaření. Důl měl v roce 2014 jeden z nejhorších finančních výsledků historie. Zisk před odečtením úroků a daní činil minus 230 milionů złotých. V loňském roce důl Brzeszcze vytěžil 0,9 milionu tun uhlí, přičemž v roce 2011 to bylo 1,9 milionu tun.

 

Photos: infobrzeszcze.pl