Babiš vymáhá peníze od Rady. Rada podal trestní oznámení

Babišův zemědělský spor pokračuje. Velkopodnikatelův sok nepřevzal platební příkaz soudu a podal na Agrofert trestní oznámení

Společnost Agro Jevišovice ze skupiny Agrofert ministra financí České republiky a velkopodnikatele Andreje Babiše podala loni návrh na konkurz slovenské společnosti Agrodružstvo Jevišovice Slovakia. Jak uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, stejnojmenné družstvo ze Slovenska je jen pozůstatkem starších majetkových vztahů. České Agro Jevišovice a slovenské Agrodružstvo Jevišovice Slovakia jsou subjekty bez jakéhokoli spojení. Dřívější majitel obou firem, Bohumír Rada prý slovenské agrodružstvo přivedl do insolvenční situace a Agrofert řeší vzniklé pohledávky.

Česká Agro Jevišovice patří společnosti Navos z portfolia Agrofertu. Předtím firmu ovládal právě Bohumír Rada, který nyní vlastní slovenské Agrodružstvo Jevišovice. Podnikatel měl v minulosti poskytovat služby a materiál českého subjektu své slovenské firmě. A právě peníze za tyto manipulace s majetkem nyní Agrofert vymáhá.

„Vedle několika menších pohledávek jsme žalovali pana Radu především pro náhradu škody ve výši 14,4 milionu korun. V této věci soud vydal platební rozkaz, který se však p. Radovi nepodařilo doručit, takže byl následně zrušen a čeká se na nařízení jednání,“ říká pro biztweet mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Agrodružstvo Jevišovice Slovakia dluží na více stranách. Přes 2,7 milionu korun má zaplatit sociální pojišťovně, pojišťovně Union a Všeobecné zdravotní pojišťovně. Téměř 25 milionů pak vymáhá finanční správa.

Podnikatel Bohumír Rada v Jevišovicích choval krokodýly, jejichž maso patří v některých luxusních restauracích mezi delikatesy. Chtěl se dostat až k počtu osmi set kusů. Problémem bylo, že na porážku zvířat, které choval, nezískal povolení. Česká legislativa totiž něco podobného neznala.

--

Čtěte také: 

Kellner zaměstnal ve výzkumu desítky Číňanů

Metrostav dostal další miliardovou zakázku v Polsku

KPB Družstvo čeká z CTY zisky. Počítá s rozprodejem impéria

Místo Želatovských kasáren bude v Přerově obchodní galerie

Firma napojená na Zemanova poradce míří do insolvence

--

Pro nového majitele - Andreje Babiše - byl neobvyklý chov nechtěným a hlavně nerentabilním dědictvím. Dnes je v Jevišovicích jen posledních zhruba 40 kusů krokodýlů, které slouží jako turistická atrakce.

Spor mezi zemědělským molochem a podnikatelem Radou však pokračuje i na druhé frontě. Po tom, co kvůli majetkovým sporům družstvo patřící Agrofertu vypálilo herbicidy úrodu na pozemku, který údajně patří Bohumíru Radovi, podal podnikatel Rada trestní oznámení na podnik ministra financí. Tu zatím k pokroku řízení nepřišlo. „Zatím jsme nebyli orgány činnými v trestním řízení kontaktováni,“ říká Karel Hanzelka. Bohumír Rada na otázky biztweetu neodpověděl. 

 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia.org