Radim Fiala: Skutečně jen dvojka?

Mužem, který stojí nejen před televizními kamerami po boku Tomio Okamury je Radim Fiala. Podle médií i politiků je označován jako číslo dva celého hnutí SPD. Podnikatel a bývalý člen občanských demokratů vyniká tím, že se ke xenofobnímu populismu přidává i přesto, že "nemá krvavé oči", vystupuje nejčastěji klidně, snaží se tvářit odborně a politicky, na poměry SPD, nezvykle korektně.

O tom, jaké je jeho skutečné přesvědčení i o tom, zda je ve hnutí skutečně jenom stínem Tomio Okamury ovšem lze oprávněně pochybovat.

Je pravdou, že Fiala už jako člen ODS přičichl k extrémním řešením a černobílému pohledu zejména na otázky lidských prav, či sociální inkluze. Ve straně, kde bylo pořád cítit "smrádek" nenávistní politiky Václava Klause, a kde boduje podobný druh politiků, mají na otázky jako je migrace a členství v Evropské unii také poměrně vyhraněné názory, a to, zajisté, zanechalo jistou stopu také na přesvědčení Radima Fialy.

Hlavní důvody, proč se ke xenofobní partě kolem Okamury přidal ovšem bude lepší hledat jinde, v prozaičtější rovině. Ano i tady jde o byznys. Fiala v něm neustále vynikal. Věděl, s kým a kdy si plácnout a kde leží "snadné peníze".

Dokazoval to už ve službách občanských demokratů. Jeho jméno se spojovalo s proslulým pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou. Dvojka patřila k těm, které dnes hnutí SPD častuje přezdívkami a označuje je za kmotry, kteří rozkrádali stát.

Z odposlechů, které byly pořízeny během vyšetřování známé kauzy zneužití tajné služby Janou Nagyovou, dnes Nečasovou, policie zjistila třeba to, že Fiala podezřele ovlivňoval člena představenstva Českých drah Romana Bočka k tomu, aby zadal zakázky na úklidové služby. Fiala sám podnikal v dvou úklidových firmách B. S. Kings (taktéž SBS) a IC Facility. Dnešního místopředsedu SPD Radima Fialu tehdy policie podezírala ze stejných praktik jako Hrdličku. Měli za provize dohazovat zakázky, nebo zařizovat jejich přidělení. Někdy měli byznys směřovat přímo k sobě.

Eknihu Politika s.r.o. můžete objednat úhradou 149 CZK na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu marketing@biztweet.eu zaslat mail, kde si knihu přejete dodat. Vše lze nakoupit také po kliknutí zde.

Fiala se spojuje také s podezřením, že za Okamurovým politickým byznysem stojí Vít Bárta a ruský kapitál. Důvodem je kromě jiného role asistenta poslance Sergeja Pavljuka. Ten se stal v polovině roku 2015, tedy ve stejném období jako vzniklo hnutí SPD, členem představenstva IF Holding. Jde o firmu, kterou vlastnicky ovládá Radim Fiala.
IF Holding je rovněž společníkem firmy IFP Servis, kde Pavljuk ve stejném období jako v IF Holdingu působil ve stejné pozici.

Radim Fiala

Další kontroverze se spojují s Fialovou IF Facility. Ta ročně inkasuje desítky milionů korun, v roce 2017 takřka 200 milionů, na chráněných dílnách. Jde o dotované provozy, které zaměstnávají handicapované. Jejich výrobky jsou jiné firmy nucené do jistého objemu nakupovat, případně za to dostávají různé slevy. Byznys je známý zneužíváním pro skryté vyplácení úplatků, zneužívaní dotací a praní špinavých peněz. Podezření se nevyhnula ani Fialovi.

Ta samá firma uvrhla na Radima Fialu další nepěkné světlo po tom, co vysvitlo, že boduje v byznysu s Andrejem Babišem. Fakturuje úklidové služby firmám Agrotec, či Olma, kterých konečným uživatelem výhod je Babiš. Daří se mu také v tendrech ministerstev v područí hnutí ANO.

Čtěte také:

Politika s.r.o.: Už ho znáte. Jak se však Okamura do politiky vůbec dostal?

Politika s.r.o.: Byznys Tomio Okamury

Možná by na tom nebylo nic divného, kdyby neexistovalo podezření, že se za zakázky přimlouvala dvojka ANO Jaroslav Faltýnek a kdyby Babiš nebyl oblíbeným terčem útoků Fialy před sněmovními volbami.

Šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala kromě jiného sedí v organizačním a hospodářském výboru parlamentu. Po boku Okamury stojí od roku 2013, kdy se s ním a Úsvitem dostal do Sněmovny. Společně byli také vyhozeni. Záhy s podporou lidí v kuloárech založili Svobodu a přímou demokracii. Před volbami ručili oba osobními majetky za úvěry použité v kampani. Úspěchy SPD však na sebe nenechaly čekat a Fialu zvolili už v roce 2016 za zastupitele Olomouckého kraje. Ve Sněmovně je to jenom další level.

 

Ukázka z knihy Politika s.r.o., Tomáš Lemešani