Sergej Pavljuk: z ruského studenta vlivný lobbista

Neznámý student původem z Ruska pronikl do nejvyšších pater politiky. Povedlo se mu to nezvykle rychle a snadno.

Ze školských lavic a s kombinaci zahraničních politických reálií až do sněmovních lavic a nejvyšších pater politiky. Kariéra ruského lobbisty Sergeja Pavljuka ohromuje strmým vzestupem. Student Vysoké školy ekonomické v Praze se v roce 2012 seznámil s kontroverzním Vítem Bártou. Tomu krachoval politický byznys a hledal něco, co by stejně jako Věci veřejné působilo inovativně a občansky.

Jednadvacetiletý Sergej Pavljuk v oné době patřil k poměrně viditelným blogerům. Pozoruhodná byla i jeho neobvykle vysoká aktivita v internetových diskusích. A překvapivě rychlé bylo také upoutaní Víta Bárty, který začal o Pavljukových myšlenkách mluvit se svými kolegy i partnery.

„Proč udržovat současný systém, se kterým je spokojen vskutku pouze politik sám, a nepřejít k přímé demokracii? K systému, kterého se korupčník bojí jako čerta, k systému, jehož vzniku všechny generace našich politiků vždy tolik bránily. Proč o těchto věcech nerozhodovat v referendu?,“ psal Pavljuk ve statusech a Bárta jej citoval.

Publikace Politika s.r.o. vyjde ve formě eknihy, kterou můžete objednat na marketing@biztweet.eu

Pavljuk tehdy mimo jiné zaujal také vysokou angažovaností v kampani před prezidentskými volbami. Napsal články, ve kterých označoval kandidáta Karla Schwarzenberga za boľševika a účastníka jakéhosi velkého kapitalistického spiknutí politiků.

Většina Pavljukových textů byla publikována na serverech označovaných za konspirační. Magazín Reportér vytáhl jeden z nich – na webu Euportál.cz, s názvem „EU je vrahem i hrobníkem naší civilizace“. Sergej Pavljuk Někdy v té době se student stal poradcem Víta Bárty.

Z Pavljuka udělal také svého obchodního partnera. Pro myšlenku přímé demokracie sháněl Vít Bárta podporu u jiných politických subjektů. Díky veřejnému záznamu, který členové Pirátů vedou pro vyloučení lobbistických vlivů, existuje důkaz o tom, že se snažil spojit právě s Českou pirátskou stranou. Vedení strany oslovil Pavljuk. Následné setkání s Bártou však účastníky schůzky spíše pobavilo, působilo groteskně a neprofesionálně.

Čtěte také:

Vláda u ČEZu nemaká

Politika s.r.o.: Obchod s parazitem?

S pokusem importovat do české politiky přímou demokracii ovšem Bárta s Pavljukem uspěli u Tomio Okamury. Ten na myšlence přímé demokracie postavil jeho předešlý politický subjekt Úsvit. Vít Bárta se dokonce v jeho barvách pokoušel dostat do Sněmovny. Reinkarnace politického byznysu ovšem nevyšla a stranu mohl ovlivňovat jenom mimo parlamentu.

Přímo v Úsvitu naopak zakotvil Pavljuk. Ten se stal asistentem poslance a klíčového Okamurova partnera Radima Fialu. Po boku poslance zůstal i po rozpadu Úsvitu a směroval tak do Svobody a přímé demokracie.

O tom, že nikdy nešlo a nejde o běžného asistenta poslance, vypovídá Pavljukova podnikatelská aktivita. Muž, kterého SPD skrývá před zrakem veřejnosti, se stal v polovině roku 2015, tedy ve stejném období jako vzniklo hnutí SPD, členem představenstva IF Holding. Jde o firmu, kterou vlastnicky ovládá Radim Fiala.

IF Holding je rovněž společníkem firmy IFP Servis, kde Pavljuk ve stejném období jako v IF Holdingu působil ve stejné pozici. Nyní působí také ve firmě Videoefekt, kterou převzal po členovi vedení hnutí Úsvit – Národní koalice Janu Zilvarovi.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb