Kde domov můj? Slovenští oligarchové míří do Čech

Slovenským oligarchům začíná být v domovině úzko. Útočiště hledají v Česku, kde je vítají s otevřenou náručí. Potom, co jeden z nich pronikl do čela české vlády, se do tuzemska stěhuje stavební kmotr, papírenský privatizant a hned několik přátel někdejšího premiéra Vladimíra Mečiara.

Co jim vadí doma na Slovensku? Vysoké daně, zpřísňující se podnikatelská legislativa, ale i to, jak média popisují jejich kontroverzní pozadí a pošramocenou reputaci. Slovenští oligarchové mají prostě doma řadu problémů a znervózňuje je politická situace. Pozice slovenské vládní strany SMER, kterou léta podporují, není totiž už tak jistá, a tak hledají východisko z nejistoty.

S klesajícími preferencemi hnutí Roberta Fica není jisté, zda bude po nejbližších volbách Směr-SD držet stát ve vlastních rukou. Pro řadu sponzorů jde proto o signál, že po více než desetileté hegemonii, během které žili z byznysu se státem a jejich praktiky byly nedotknutelné, přichází nová doba. Jak jsme zmapovali pro forum24.cz, Hned několik z nich na to reaguje přesunem byznysu do tuzemska. V tom jim Andrej Babiš ukázal cestu.

Něco podobného se dělo již dříve během pádu mečiarismu. Tehdy za řeku Moravu uprchla řada mecenášů Vladimíra Mečiara, kvůli čemuž mají nyní v Česku své základny lidé jako Ladislav Krajňák s Jurajem Kamarásem (CTY Group), Tomáš Chrenek (Agel, Třinecké železárny), či Ján Moder (Moravia Steel).

Nynější vlna expanze do Česka zasahuje Ficovy sponzory. Prvním výraznějším byl Milan Fiľo. Jeden z nejbližších lidí expremiéra Fica přesídlil skupinu Eco-Invest z Bratislavy do Prahy koncem roku 2016.

„Důvodů je několik, ale svou roli určitě sehrála jak velikost českého trhu, tak i skutečnost, že zdejší byznys nabízí více nových příležitostí,“ řekl v rozhovoru pro slovenské Hospodářské noviny Fiľo.

Od přestěhování směřují všechny aktivity jeho skupiny do Česka. Skupina třeba buduje nový závod na výrobky ze dřeva a papírenskou výrobu ve Štětí. Firma chce výrazně navýšit také obchodní aktivity na potravinářském trhu. Čtvrtý nejbohatší Slovák už oficiálně spojil českou a slovenskou část skupiny Eco-Invest. Vznikla tak Eco Investment Group.

Zda vidí v Česku jenom tržní výhody lze pochybovat. Je totiž známo, že na Slovensku bojuje v dlouholetém sporu s bývalými zaměstnanci.

Eco-Invest v minulosti zprivatizoval 67 procent akcií státní papírenské firmy SCP Ružomberok. Podle Ružomberský papier Fiľo nevydal zaměstnancům 15 procent akcií, k čemuž se měl v privatizační smlouvě zavázat. Poslanci i aktivisté rozběhli několik soudních sporů a tlačí na ministerstvo hospodářství, aby nárok zaměstnanců jednou pro vždy vyřešilo. Vláda totiž dlouhá léta privatizační smlouvu na základě dohody s investorem utajovala. Nyní se k nároku zaměstnanců staví vlažně.

Podle Fiľovy investiční skupiny je nárok zaměstnanců pouze právním atakem lidí, kteří byli s privatizaci spojeni a chtějí z ní vytlouct nový kapitál. Slábnoucí pozice partnerů v politice ovšem může zvyšovat obavy z budoucnosti. Fiľovy firmy byly navíc opakovaně mediálně kritizovány za nadměrné zakázky od státu.

Oligarcha v byznysu se státem začínal ještě v devadesátých letech podporou HZDS Vladimíra Mečiara. První kapitál měl podle svého tvrzení vydělat na obchodu s nerostnými surovinami. Od doby, kdy zprivatizoval papírenskou skupinu, pod kterou patří na 50 podniků se však těší nezvyklé dotační podpoře. Ta se zvýšila v době, kdy se k moci dostal Fico. Fiľo přitom údajně patří mezi jeho nejvýznamnější sponzory. Manažeři Milana Fiľa se dokonce objevili ve vysokých státních funkcích.

"Velmi nás těší, že pro ECO-INVEST nebo SCP Ružomberok pracovali takoví kvalitní lidé, kteří dnes mohou působit ve významných místech ve státních společnostech nebo v exekutíve," řekl pro knihu "Vlastní hlavou" novináře Marka Vagoviče Fiľo.

Podobně to vidí i další z klíčových sponzorů Směr-SD Vladimír Poór. Jak se nyní ukazuje, i jeho kroky od konce loňska směřují k přesunu portfolia do Česka.

Třeba novým akcionářem Poórovy firmy City-arena PLUS se stala česká firma EMX Plus CZ1, kterou ovládá další společnost EMX Plus Holding. Její vlastníkem má být zase slovenská firma Euro MAX Slovakia Plus. Tato společnost patří Vladimíru Poórovi.

Čtěte také:

Sergej Pavljuk: z ruského studenta vlivný lobbista

Politika s.r.o.: Obchod s parazitem?

Vláda u ČEZu nemaká

Kromě tohoto přesunu části podnikatelských aktivit vše nasvědčuje tomu, že se hodlá ze Slovenska po letech stěhovat do Čech. Přiznal to i pro portál aktuality.sk , když tento oligarcha řekl, že se stěhuje do Prahy. Neřekl ovšem, zda stěhuje i celý byznys.

Vladimír Poór je osobním přítelem Roberta Fica. Daří se mu zejména ve strojírenství, kde jeho firmy dodávají vagony pro státní železniční firmy. Majitel Spartaku Trnava ovšem získal také dotaci na výstavbu fotbalového stadionu v Trnavě. Ficova vláda odsouhlasila 13 milionů eur, asi 335 milionů korun, Poór si ovšem ke stadionu přistavil také nákupní centrum. Podle publikace Vlastní hlavou profitoval i z peněz, které přidělilo ministerstvo školství Vysoké škole v Sládkovičově. Poórova firma CellQoS tam měla dodat předražené počítače.

Peníze do Česka přesouvá také samotné jádro Směru – Juraj Široký, který je označován za jednoho ze zakladatelů strany. Česká společnost Helston Investments získala 25. července 2016 takřka 30procentní podíl v Širokého Váhostavu, který převzala od novozélandské schránkové firmy Beacon Holdings. Ukázalo se, že i Helston ovládá Široký, což dlouho utajoval.

Váhostav je odpovědna za slovenskou stavební krizi z roku 2015. Společnost přestala platit svým menším dodavatelům při výstavbě dálnice D1. Důvodem neplacení prý bylo, že výstavba dálnice byla vysoutěžená pod cenou. Později však vyšlo najevo, že firma má neudržitelné dluhy. Jen závazky, které se dostaly do médií, dosahovaly hodnoty 54 milionů eur, tedy asi 1,5 miliardy korun.

Nespokojenost malých firem, ze kterých mnoho směřovalo kvůli Váhostavu ke krachu, vytvořila nebývalý precedent. Stát nabídl, že při dobrovolném odstoupení pohledávek pro Slovenskou záruční a rozvojovou banku dostane věřitel 50 procent nevyplacené částky. Ficův kabinet tak de facto zaplatil z peněz daňových poplatníků dluhy soukromé firmy, která je navíc podle mnohých náznaků sponzorem strany Směr-SD dlouholetého premiéra.

Zajímavostí je, že všichni migrující oligarchové patří do skupiny, která přešla k podpoře Roberta Fica z HZDS Vladimíra Mečiara. Zatímco Široký, či Fiľo hnutí sponzoroval, Kamarás byl během první Mečiarovy vlády členem prezídia Fondu národního majetku, Krajňák byl na kandidátce HZDS a seděl v dozorčí radě Slovenského plynárenského průmyslu. Vladimír Poór byl dokonce krajským předsedou Mečiarovy strany.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu