Chris Larsen. Pravda a šílenství kolem virtuálních měn

Bitcoin, Litecoin, Etherum. Současná horečka virtuálních měn vytváří nové fenomény a vidinu jakéhosi nového amerického snu, kdy vám k miliardám postačí počítač a chuť riskovat. Kde je hranice reality nám ovšem ukazuje třeba příběh Chrisa Larsena.

Bitcoin už není jediný, kolem kterého se točí opravdové mediální šílenství. Čím dále tím více se píše o investicích v kryptoměnách Etherum, či Litecoin. Poslední dny však americká média zahltily zprávy o další virtuální měně Ripple.

Tajemné platidlo totiž dobře využívá touhu veřejnosti představovat si, že z ničeho nic běžný člověk díky riskantní investici, či znalosti IT získá miliony až miliardy dolarů. Právě takový příběh vytvořil. Pokud bychom se na zprávy o Chrisu Larsenovi dívali s liberálním a fantastickým pohledem, měli bychom opravdu pocit, že na světě máme nového Warrena Buffetta. Kus konzervativizmu a citu pro fakta se však v tomhle případě opravdu hodí.

Na rozdíl od Bitcoinu je Ripple předem emitovaná měna. Všechny mince jsou již tedy k dispozici. Ripple emitovala 100 miliard mincí. Ze 100 miliard Ripplů je však velké procento vlastněné zakladatelem.

Od počátku prosince celková tržní hodnota společnosti Ripple vzrostla o 1400 procent. 4. ledna stála jedna mince 3,84 dolaru. 61 procent akcií Ripple vlastní jeden ze zakladatelů - Chris Larsen. Při přepočítaní hodnoty akcií tak můžeme konstatovat, že z ničeho nic vlastní zhruba 60 miliard dolarů.

Čtěte také:

Tajemný zakladatel Bitcoinu: Anonym, který je miliardářem

Český bitcoin expanduje do dalších zemí. Očekává stoprocentní nárůst

Na rozdíl od známějších miliardářů tu však je jeden háček. Čisté mění Larsena je z velké míry nelikvidní. Larsenův nápad možno označit za šikovný. Využít současnou bublinu a rozmach kryptoměn je rozumní. Kromě rizika pro burzovní prostředí a nárůst investic do ilegálních aktivit však virtuální měnový byznys přináší problém s nedostatkem investorů. Jen stěží si možno představit, že by Larsen našel kupce pro Riplle v hodnotě více než pár milionů dolarů.

Ripple navíc dokonce víc než jiné smyšlené platidla cenově kolísá. I proto při investicích do kryptoměny berte na vědomí, že jde o nekrytou hodnotu, o které v konečném důsledku rozhoduje úzký okruh lidí.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu