Tajemný zakladatel Bitcoinu: Anonym, který je miliardářem

Nikdo neví, kdo to ve skutečnosti je. Podle všeho je však novým dolarovým miliardářem.

V říjnu 2008 byl poprvé zveřejněn profil jakéhosi Satoshi Nakamota, který se ve virtuálním prostorem pochlubil založením virtuální měny Bitcoin.

Zakladatel populární virtuální měny jako autor softwaru a podílů z celého Bitcoin obchodování, nyní podle odhadu celebritynetwoth.com drží fiktivní mince v reálné hodnotě asi 1,1 miliardy amerických dolarů.

Zatímco Nakamoto tvrdí, že je Japoncem narozeným v dubnu 1975, někteří se domnívali, že skutečný majitel nápadu pochází z USA, či Austrálie. Za Nakamota se přihlásil Craig Steven Wright.

Ten upoutal pozornost celého světa i když v rukou nemá takřka žádné důkazy. 45-letý australský podnikatel je podle vlastních slov bývalým akademikem. V byznysu byl neviditelný. Údajně proto, že pracuje v IT sektoru na vývoji bezpečnostních protokolů, kterých autoři jsou kvůli citlivé povaze tohoto podnikání utajeni.

Rodák z Brisbane získal doktorát z teologie a následně druhý z informatiky. Podle časopisu Economist, jeho životopis uvádí magisterský titul v oboru statistiky z University of Newcastle v Austrálii, další titul v oboru práva z Northumbria University a několik dalších titulů v oblasti IT a řízení od Carl Sturt University v Austrálii.

Výčet neuvěřitelných zkušeností Wrighta pokračuje na počátku devadesátých let. Studoval prý jadernou fyziku a nukleární magnetickou rezonanci na University of Queensland.
Pro Business Insider se označil za akademického fanatika. Studium různých oborů prý považuje za svůj koníček.

Kromě toho, že má diplomy z prestižních studií, napsal také několika knih o auditech počítačových systémů. Vystřídal také několik manažerských pozic, no firmy, ve kterých pracoval musí podle něj zůstat tajemstvím. Věnoval se v nich totiž bezpečnosti, forenznímu IT a utajovaným protokolům citlivého charakteru.

Podle mediálních informací seděl na manažérských židlích Australian Securities Exchange, nebo Střediska pro strategický kyberprostor a bezpečnostní vědy. Byl také jmenován za regionálního ředitele Globálního institutu pro výzkum kyberbezpečnosti.

V této pozici dosahoval do těch nejvyšších sfér. Pravidelně prý konzultoval stav kybernetické bezpečnosti s australskou vládou, NASA, ale také tajnými službami NSA, či FBI.

V roce 2007 se Craig Steven Wright stal prvním člověkem na světě, který získal nejvyšší certifikaci pro kybernetickou bezpečnost a byl tedy nejvěrohodnějším „ajťákem“ světa. Zkoušku prý absolvovalo 11 lidí a trvala 36 hodin.

Digitálními měnami se podle vlastních slov zabývá od roku 1999. Tehdy australská vláda vydala první online kasino licenci. Online hazardní hry byly novou výzvou kybernetické bezpečnosti a Wright měl navrhovat architekturu jejich bezpečnostních systémů.

V roce 2013 založil tajemný Australan technologickou firmu s názvem Hotwire PE. Základní kapitál byl 23 milionů amerických dolarů v Bitcoinech. V únoru 2014 tato firma oznámila otevření Denariuz, první Bitcoin banky.

Čtěte také:

Český bitcoin expanduje do dalších zemí. Očekává stoprocentní nárůst

Bašár al-Assad: Miliardy důvodů proč dopouští utrpení svého lidu

Ikea: Nehezká historie hezké rodinné firmy

Plánem bylo postavit strukturu banky jako v tradičním finančním domě. Klienti měli používat kreditní karty, ale také čerpat od banky hypotéky a úvěry. Firma doufala, že úvěrové společnosti jako Visa a American Express začnou s Denariuz spolupracovat..

Načasování však nemohlo být horší. Hned po vyhlášení plánů založit banku se zhroutila tokijská Bitcoin burza Mt. GOX, po tom, co ji hackeři údajně okradli o 750 tisíc Bitcoinů. Ztráty byly odhadnuty na více než 400 milionů dolarů.

"Co je fascinující a znepokojivé na tomto bankrotu je velikost ztráty," řekl pro Washington Post Mark Williams, bývalý Federální rezervní úředník, který přednáší finančnictví na Bostonské univerzitě. "Neexistuje žádný právní postih. Neexistuje žádný finanční systém. V podstatě, pokud zločinec jakkoliv získá minci, vlastní minci," upozornil na riskantnost Bitcoinů Wiliams.

Hotwire PE po pádu Mt. Gox zkrachovala a s ní i projekt Bitcoin banky. V roce 2015 pak několik zpravodajských organizací údajně kontaktoval zdroj, který tvrdil, že zná identitu Satoshi Nakamota.

Podle tajných dokumentů měly důkazy ukazovat na Craiga Wrighta a amerického počítačového soudního znalce Davea Kleimana, který zemřel v roce 2013.

Po podezřeních začaly australské úřady prověřovat daňovou morálku Wrighta. Za předpokladu, že je Satoshi Nakamotou totiž musel disponovat stovkami milionů dolarů v Bitcoinech. Finanční správa se zaměřila na operace krachující společnosti Hotwire PE.

Wright na útok zareagoval postupných skrýváním aktivit a mizením z virtuálního prostoru. Postupně se ztratil také ze všech sociálních sítí.

Tajemně se objevil až začátkem května 2016. Se vší pompou na svém blogu prohlásil, že je Satoshi Nakamotou. Slibované důkazy však nepředložil. Prý jde o příliš tajné informace, které by mohly ohrozit budoucnost kryptoměny. Záhadný muž tak nadále zůstává stát na pomezí mýtů a slávy. Každý jeho další krok však bude jistě pod drobnohledem médií i finančních úřadů.

 

Biztweet

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb