Česko pod Babišem. Když jsou hlavním problémem země média

První slova Babiše jako premiéra a prezidenta Zemana při jeho jmenování nepopsala cíle ani vizi. Česko má řešit jejich osobní averze.

Andrej Babiš jako český premiér přináší novou politickou kulturu. Bylo to zřejmé hned u jmenovacího ceremoniálu, kde první slova premiéra a hlavy státu nesměřovala k ničemu jinému, než nepochopení role demokratických médií.

"Do vysokých stromů bije blesk,“ začal slavnostní ceremoniál Miloš Zeman. Záhy rozbalil další teorie o tom, jak Babiše média pronásledují a budou ještě víc. Neodpustil si také pár bonmotických urážek novinářů. Přirovnal je třeba k trpaslíkům a obvinil je, že kritizují každého, kdo je v Česku úspěšný.

U hlavy státu nejde o nic výjimečné. Smutným překvapením však je, že mediální kritiku Zeman vnímá tak osobně, že je ochoten představení nového premiéra změnit na konspirační brek kritizovaného politika v předvolební kampani.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Na jedné straně prezident vyjádřil svým postojem všeobecně přechovávanou zášť vůči médiím, která přirozeně kritizují jeho nepředvídatelné chování v zahraniční politice, či klientelismus na Hradě, na druhé straně tím přísahal věrnost oligarchovi a lídrovi žebříčků popularity Andreji Babišovi. Svědčí o tom konec konců jeho příslib osobní podpory přítomností na schůzi o vyslovení důvěry plánované Babišově vládě.

Jako politik a aktivní kandidát v blížících se volbách má Zeman právo působit jakkoliv hrubě chce, koneckonců, u něj to až tak zarážející není. K zamyšlení je však spíše otázka, co příprava případného vládnutí Andreje Babiše přinese.

Čtěte další komentáře autora:

Slovenský Ústavní soud zvládl svou roli. Premiérské ambice Babiše s trhlinami

Zeman s Babišem v tichosti ignorují ústavu

Průhonická duma. Babiš nenachází hranici

K slovníku a atmosféře navozeným Milošem Zemanem se přidal také Andrej Babiš. Po strojově naučeném výstupu, kde jako SEO kód opakoval makat, Brusel, migrace, korupce, makat, nezapomenul rýpnout do komentátorů popisujících fakt, že ANO, SPD a komunisté hlasují v dosavadní Sněmovně jako jeden muž.

Zeman v předvolební a Babiš v neustálé kampani zapomínají na to, co by oba měli mít podle vlastních slov na zřeteli v první řadě. Pracant a prezident všech občanů v prvních minutách neřekli takřka nic o vizi Česka v příštích letech.

Zeman předvedl další prasklý vřed hořkosti a Babiš recykloval ověřené floskule o migraci v Evropské unii. Designovaný premiér nezapomněl přidat kritiku Egap a Čeb. Jde o instituce, které chtěl ovládnout jako ministr financí, ale neměl na to. Nyní zřejmě institucím zvoní do hrobu. A to je vše. Nuže nové Česko.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu