Soud zakázal Heavy Machinery Services nakládat s majetkem. Firmu prý vlastní Savov

Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl o vydání předběžného opatření vůči výrobcovi vagonů Heavy Machinery Services. Majiteli zakázal manipulovat s majetkem, nejedná prý v zájmu věřitelů. Jeden z nich navíc soudu předložil dokument tvrdící, že vlastníkem závodu je český miliardář František Savov.

Předběžné opatření dlužníkovi zakazuje samostatně uskutečňovat právní jednání týkající se nemovitého majetku, včetně jeho převodu, pronájmu, pachtu nebo zatížení věcným či jiným právem, jednání týkající se předmětů dlužníkova duševního a průmyslového vlastnictví, či jednání týkající se dlužníkova movitého majetku v hodnotě převyšující v každém jednotlivém případě 50 tisíc korun.

De facto tak Heavy Machinery Services, bývalý Legios, ztrácí nárok na autonomním rozhodování. Důvodem je podezření soudu, že majitel z továrny v úpadku záměrně vyvádí majetek a poškozuje věřitele.

„Insolvenční správce konstatoval, že dlužník od počátku insolvenčního řízení neměl kompletní představenstvo ani dozorčí radu, když místo tří členů představenstva měl pouze jednoho člena Mgr. Pavla Prázného, který však funkci člena představenstva vykonával pouze formálně, jak sám vypověděl v rámci svého výslechu u insolvenčního soudu dne 8. 8. 2017,“ konstatuje jedno z nejvážnějších podezření soud.

Vzhledem k častým změnám v představenstvu společnosti, kdy v průběhu posledního roku funkci člena představenstva vykonávaly postupně 3 osoby se insolvenční správce obává, že součinnost bude opět paralyzována. Insolvenční správce poukázal také na to, že výrobní areál dlužníka v Lounech, jeho zařízení, zaměstnance a know-how již více než 3 roky využívá společnost Legios Loco, jak potvrdil i sám dlužník prostřednictvím člena představenstva pana Horáčka.

Vztah mezi dlužníkem a společností Legios Loco, a.s., je nicméně zejména z pohledu finančního plnění značně nepřehledný. S odkazem na shora uvedené smlouvy probíhá mezi dlužníkem a společností Legios Loco, a.s., pravidelně řada transakcí, přičemž insolvenční správce nemá k dispozici jejich kompletní dokumentaci.

Podle posledních informací insolvenčního správce provedla společnost Legios Loco třeba jednostranný zápočet ve výši 91 milionů korun, což vyvolává podezření z vyvádění majetku.

Čtěte také: 

Savov přišel o zakázku v Bratislavě. Na letišti si už neškrtne

VÚB napadá český insolvenční soud. Kvůli Savovovi

Bratislavské letiště omezuje spolupráci s firmou kontroverzního podnikatele

Věřitel Gomanold navíc soudu doložil prohlášení o vlastnictví, které má dokazovat, že sto procent Heavy Machinery Services drží český miliardář František Savov. Ten stojí také za Legios Loco.

Situace v Heavy Machinery Services a nedůvěru věřitelů chce využít Czechoslovak Group Jaroslava Strnada.

"Czechoslovak Group je připravena podílet se na záchraně vagónky Heavy Machinery Services v Lounech (dříve Legios, Lostris), která je již čtyři roky v úpadku a její koncový vlastník je neznámý. Nejprve formou pronájmu podniku, později eventuálně vlastnickým vstupem," potvrzuje Andrej Čírtek.

Příležitost by dostala také slovenská dvojice Alexej Beljajev a Michal Lazara by se týkala majetkového vstupu do aktivit CSG. Firmy již delší dobu postupují při akvizicích v poměru 50:50. Heavy Machinery Services by výjimkou nebyla.

"V tomto projektu by byla opět logická spolupráce s Tatravagónkou a skupinou Optifin Invest," potvrzuje Biztweetu zájem o sblížení skupin Čírtek.

Heavy Machinery Services věřitelům dluží asi 3,1 miliardy korun. Oficiálně výroba sice stojí, téměř tisíc lidí ale o práci nepřišlo. Vedle původního Legiosu totiž vznikla nová společnost Legios Loco, která si od něj za 400 tisíc korun měsíčně pronajímá areál a platí jeho zaměstnance.

Podle více indicií je za oběma firmami František Savov, který se před trestním stíháním za daňové úniky ukrývá ve Velké Británii.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu