Savov přišel o zakázku v Bratislavě. Na letišti si už neškrtne

Společnost SkyPort, spojována s českým miliardářem Františkem Savovem již služby na bratislavském letišti neprovádí. Podle letištní společnosti byla vzájemná smlouva nevýhodná

Společnost SkyPort, spojována s českým miliardářem Františkem Savovem již služby na bratislavském letišti neprovádí. Podle letištní společnosti byla vzájemná smlouva nevýhodná.
 
Společnost SkyPort již služby na bratislavském letišti neprovádí. V prostoru letiště již neposkytuje služby nákladním letadlům ani prodej letenek, nebo catering pro vybrané soukromé linky, jak tomu bylo v minulosti.
 
"V minulosti měla společnost SkyPort s BTS podepsanou smlouvu o přístupu do vyhrazeného bezpečnostního prostoru letiště (BTS) pro svou samostatnou obchodní činnost. Tato smlouva vypršela v čase a nebyla obnovena. BTS je v otázce poskytování služeb zcela soběstačná a dodavatele činností, které souvisejí s předmětem podnikání letiště, nehledá," říká pro biztweet generální ředitel letiště M.R.Štefaika v Bratislavě Ivan Trhlík.
 
Jak dále vysvětluje, Letiště M.R.Štefánika poskytovalo společnosti SkyPort speciální mechanismy a další technologie, které společnost SkyPort nikdy nevlastnila a bez kterých by nemohla své služby poskytovat. Tento druh spolupráce byl však podle vedení BTS nevýhodný.
 
 
Společnost SkyPort se zaměřuje na prodej letenek a služby pro firemní klientelu na českém a slovenském trhu. SkyPort tedy na Slovensku i v Česku nabízí lety mezinárodních i tuzemských dopravců do celého světa, low cost leteckých společností, či charterů. Na letištích však dělá prakticky celý servis. Je zároveň partnerem při odbavení nákladu na některých významných letištích. Českým aeroliniím a dalším společnostem zajišťuje i catering - dodává jídlo pro cestující.
 
Jak v minulosti upozornila reportáž České televize, dalším problémem je, že firma nedisponuje dostatečnými bezpečnostními povoleními. Ty potřebuje proto, aby zůstali dodržena mezinárodní pravidla letových provozů.
 
Navzdory chybějícím povolením však letiště před problémy SkyPortu zavíraly oči. Změna nastala až loni, kdy jak biztweet informoval, letiště v Bratislavě pro chybějící certifikát od dopravního úřadu omezilo SkyPortu pohyb po letišti. 
 
Bezpečnostní povolení chybí společnosti SkyPort pro její nepřehlednou vlastnickou strukturu. Podle obchodního rejstříku je majitelem českého a slovenského SkyPortu firma, která se jmenuje Skyport Group (UK) a sídlí v Londýně. Ani ta ale ještě není konečným majitelem. Tím je až firma Laemco z Kypru, která se údajně zabývá reklamou. Je však spravována pouze jednou osobou - právníkem. Pozoruhodný je fakt, že její dluhy výrazně převyšují její majetek.
 
Čtěte také:
 
 
 
 
--
 
Dlouhodobě se spekuluje i o propojení společnosti SkyPort s Františkem Savovem. Ten se dlouhodobě odmítá přiznat k vlastnictví letecké firmy. V jednom z mála rozhovorů však přiznal, že v minulosti poskytl kapitál na založení SkyPortu. Jednou z dalších indicií, které firmu přiřazují Savovovi je společnost Gastro - Hroch. Jde právě o cateringovou firmu, která poskytovala stravování na letištích i v letadlech. Firma vlastněná SkyPort Gastro LTD. poskytuje jídelní služby i v dalších společnostech patřících Savovi.
 
František Savov je v Česku obviněn ze dvou trestných činů. Případ rozsáhlých podvodů začala protikorupční policie vyšetřovat před více než třemi lety na základě trestního oznámení Finančního analytického útvaru Ministerstva financí České republiky. Státu díky těmto údajným podvodům měla vzniknout škoda 3 až 4 miliardy korun, za které hrozí podnikateli trest od 5 do 10 let vězení.
 
K tomu se Františkovi Savovovi přidal další vážný čin. Obviněný prý nabídl čtyřmiliónový úplatek počítačovému znalci soudu, který zkoumal počítačové soubory, které mají podle kriminalistů obsahovat klíčové důkazy proti podnikateli. Od znalce údajně chtěl, aby nerozklíčoval důležitá data. Znalec však nabídku ohlásil policii. Savovovi za tento čin hrozí šest let.