Utajené miliardy. Stát na Slovensku skartoval dokumenty o podpoře U.S.Steel

Stát nikdy přímo ani nepřímo finančně nepodpořil U.S.Steel Košice, ani jeho předchůdce. Tvrdí to zapojena ministerstva i slovenská vláda. Dokumenty o stamilionových dotacích údajně skartovali

Stát nikdy přímo ani nepřímo finančně nepodpořil U.S.Steel Košice, ani jeho předchůdce. Tvrdí to zapojena ministerstva i slovenská vláda. Dokumenty o stamilionových dotacích údajně skartovali.

Stovky milionů v daňových úlevách, zlevněné energie, či spolufinancování podnikových investic v miliardách korun a stamiliónech dolarů. Na to vše se jakoby mávnutím kouzelného proutku na Slovensku zapomnělo.

U.S.Steel Košice, ani jeho předchůdci VSŽ, VSŽ U.S.Steel a VSŽ Ocel nikdy žádnou pomoc státu nedostali. S klidem to tvrdí všechny zapojené resorty.

"MH SR neposkytlo přímou nebo nepřímou státní podporu pro společnost U.S.Steel Košice a ani pro její předchůdců," odpovídá ministerstvo hospodářství Slovenské republiky.

Ptali jsme se na přímou i nepřímou podporu, tedy i pomoc ve formě daňových úlev, nebo slev na energiích. Otázka směřovala na období od roku 1990, tedy i předchůdce resortu hospodářství - ministerstvo privatizace.

Čtěte také:

Do konkurzu impéria Daneše Zátorského vstoupil stát. Prý jde o veřejný zájem

Stát neví co s tiskárnou cenin. Čeká na nového šéfa

Kontrola faktur z Kamencového jezera: Město dotovalo soukromý byznys a samo skončilo v červených číslech

--

Na ministerstvo hospodářství nás přesměrovalo i současné ministerstvo financí. Stejný směr měla i odpověď Úřadu vlády Slovenské republiky, kterou jsme si vyžádali žádostí na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Vláda tedy rovněž tvrdí, že se jí podpora přidělena ocelárně, kterou sama schválila netýká.

Takové jednání je přinejmenším zvláštní. Poslední podporu pro U.S.Steel schválila Ficova vláda memorandem o porozumění mezi vládou Slovenské republiky a korporací U.S.Steel podpisem v roce 2013.

 

Celý článek čtěte na biztweet.eu