Karel Janeček a RSJ: Politika, fondy a lithium

Český miliardář Karel Janeček je jedním z hlavních evropských obchodníků na investičních trzích. V Česku bohatě sponzoruje vybrané organizace a rád by vytěžil bohaté zásoby lithia.

Skupina RSJ v roce 2016 spravovala historicky nejvyšší objem hedgeových fondů s hodnotou 7,5 miliardy korun. Firma se během let vypracovala mezi nejvýznamnější hráče evropských burz.

Začátkem roku britský list The Times českou investiční skupinu označil za jednoho z nejúspěšnějších investorů v hedgeových fondech a za nejvýznamnějšího hráče na londýnské burze.

Před třemi lety zase Bloomberg uvedl, že firma se sídlem v Praze ročně zobchoduje finance o hodnotě 106 bilionů dolarů. RSJ prý nakupuje a prodává kontrakty ve stejné roční hodnotě jako je italské HDP. Samotná RSJ se však chlubí nerada a megalomanská tvrzení krotí, nebo zcela dementuje.

„Neřekli bychom, že jsme největším obchodníkem na ICE Futures Europe. Jsme spíše významní. Největší můžeme být v některých kontraktech,“ reagoval ekonomický analytik RSJ Jakub Kučera.

RSJ patří mezi největší obchodníky třeba na měnovém páru euro:americký dolar. Burza však standardně žádné žebříčky neuveřejňuje, jde tedy maximálně o odhady síly jednotlivých obchodníků. V letech 2014 a 2015 RSJ vždy zobchodovala kolem 140 milionů kontraktů.

„Hodnota spravovaného majetku narostla v roce 2015 o zhruba 6 procent. Hodnota pro rok 2016 se aktualizuje. Co se týče výnosů, je údaj značně závislý na tom, na kterou část finanční skupiny RSJ se člověk ptá. Jednotlivé součásti se liší svou strategií, historií a podobně,“ říká Jakub Kučera.

Mezi hlavní trhy české finanční skupiny patří frankfurtská burza Eurex, londýnská ICE Futures Europe a burza CME Group v Chicagu. Bronislav Kandrík, vedoucí obchodník RSJ je zároveň členem rady Eurex, burzy vlastněné německou Deutsche Börse.

Čtěte také:

Trhy přestaly věřit v prodej košických železáren

Jozef Špirko: Z Penty ve šlépějích Babiše

Deutsche Börse zmrazila nábor lidí. Nerozvine ani Prahu

Finanční skupina RSJ není jedním právním subjektem, nýbrž několika majetkově propojenými. Nejvýznamnější jsou akciovka RSJ obchodník s cennými papíry, a RSJ Investments, což je fond s podfondy.

Akcionáři drží dva druhy akcií - zakladatelské a investiční. Nejjasněji lze majitelskou strukturu definovat přes pohled na podíly v akciové společnosti RSJ. Hlavními akcionáři jsou Karel Janeček s 23,6 procenta akcií, Libor Winkler s 15 procenty, Michal Šaňák, Bronislav Kandrík s 10,6 procenta podílu a Václav Dejčmar s 10procentním balíkem akcií. Zbytek jsou akcie menších investorů.

Podle vlastního popisu finanční skupina obchoduje na světových derivátových burzách a spravuje široké portfolio investic v České republice a zahraničí. Investujeme do klíčových odvětví 21. století – informačních technologií, zdravých potravin, obnovitelných zdrojů energie nebo oblasti life science.

Investoři kolem Karla Janečka mají nově zájem o povrchovou těžbu z odkaliště v Horním Slavkově. Firma Sanaka Industry z portfolia RSJ aktuálně přesvědčuje tamní obyvatele, že těžbou nedojde k závažnému zásahu do chodu města. Firma to nepotvrzuje, ale často se skloňuje také její zájem o hlubinnou těžbu bohatých českých zásob ceněné suroviny.

Karel Janeček je známý také štědrými dary vybraným neziskovým organizacím. Zaměřuje se na boj proti korupci, ale podporuje úzce politicky motivované organizace. Řídí také vlastní nadaci.

 

Biztweet