Multimiliardové příležitosti. Lithium může z Česka udělat nové Švýcarsko

Lithium, které v zahraničí nazývají také bíla ropa představuje jeden z největších světových investičních hitů. Česká republika s bohatými zásobami této suroviny by mohla na příležitosti vydělat miliardy korun.

Do roku 2025 se poptávka po lithiu na světových trzích podle aktuálních odhadů až ztrojnásobí.

Na trhové trendy už ve světě reagují, když produkce lithia v loni stoupla meziročně o 14 procent. Lithiová těžba podporuje rozvoj zejména zaostalých regionů, kde léta probíhala těžba jiných kovů. Lithium bylo jenom vedlejším produktem tehdejší těžby, ale nyní představuje skryté a zapomenuté bohatství.

Na základě údajů českého geologického průzkumu má tuzemsko zásoby o objemu 1,2 až 1,4 milionu tun lithia, zejména v německém pohraničí.

V Austrálii registrovaná společnost European Metals Holdings plánuje spustit těžbu lithia v oblasti Cínovec, kde by mohla těžit až 20 tisíc tun rudy ročně. Firma ovládla českou průzkumnou společnost Geomet a také povolení k průzkumným pracím v těžebních lokalitách.

Čtěte také:

Energo-Pro potvrdila zájem o bulharská aktiva ČEZ

EPH žádá britské úřady o povolení pro gigantickou elektrárnu

Tichý boj o mocný úřad. Vedení ERÚ nabírá jasnější kontury

Plánovaný objem těžby by Českou republiku okamžitě vystřelil mezi pět největších těžařů lithia na světě. Těmi největšími jsou aktuálně Austrálie, Chile, Čína a Argentina.

Výhodou Česka je bohatá hornická tradice a také vybudována infrastruktura v okolí těžebních zón, kterou tuzemští těžaři zdědili po předchozích hornických a průmyslových aktivitách.

Ceny lithia na světových burzách od roku 2015 vzrostly zhruba dvojnásobně. Podle agentury Liberum, která tuto statistiku připravila, může být problémem spekulativní charakter investic do lithia v Česku. Některé z firem totiž mohou vystupovat jako těžaři jen z důvodu spekulativního růstu na burzách.

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme