Boom vietnamských podniků v Česku

Počet firem s vietnamským majitelem v Česku stoupl meziročně o 67 procent. Může za to vzdělanost a podnikavost komunity, či EET.

Od května 2016 do května 2017 vzrostl počet českých firem, které jsou ovládány vietnamskými majiteli hlavně v Praze. Podle agentury Bisnode mělo loni vietnamského vlastníka 584 subjektů, zatímco po 12 měsících fungovalo v Česku až 979 firem s vietnamským vlastníkem.Objem vietnamského kapitálu v základním jmění českých firem dosáhl 107,6 milionů korun.

„Nárůst firem Vietnamců podnikajících u nás je z několika důvodů. Jednak řada tržnic v pohraničí byla zrušena a podnikající Vietnamci si pronajali nebo koupili kamenné obchody v celé České republice a proto si založili své nové firmy,“ říká předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Jak pokračuje, velmi oblíbeným předmětem podnikání jsou v současnosti také vietnamské restaurace, protože zájem české veřejnosti o vietnamskou gastronomii narůstá.

Čtěte také:

Češi se zajímají o Hanoj: ve Vietnamu krouží kolem infrastruktury a energetiky

Pražské hotely přitahují miliardy z ciziny. Největší apetit mají Číňané

Vietnam nabídl možnosti. Češi pořád váhají

Podnikání je ve vietnamské komunitě v Česku hodně rozšířené. Souvisí také s vysokou vzdělaností. „Každý rok několik set dětí z vietnamských rodin úspěšně dokončí svá středoškolská, vyšší odborná i vysokoškolská studia. Po dokončení studia však nepřicházejí prodávat potraviny, drogerii, textil nebo obuv do stánku svých rodičů v tržnici, ale zakládají si své vlastní ekonomické, obchodní, právní, poradenské i zprostředkovatelské firmy, nebo firmy zaměřené podle odbornosti jejich dosaženého vzdělání,“ potvrzuje Winter.

Skokový nárůst počtu firem s vietnamským majitelem však zřejmě způsobil také prozaičtější faktor – zavedení elektronické evidence tržeb. „Tuto hypotézu potvrzuje také fakt, že u 395 nově založených firem její majitel měl v 362 případech živnost se stejným předmětem podnikání a v 17 případech jinou právnickou osobu,“ řekla k statistice analytička Bisnode Petra Štěpánová.

 

Biz

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme