Češi se zajímají o Hanoj: ve Vietnamu krouží kolem infrastruktury a energetiky

Vietnamská vláda vyzývá české firmy k investicím do klíčových projektů. Praha uvítá podnikatelskou misi.

Vietnamská vláda vyzývá české firmy k investicím do klíčových projektů. Praha uvítá podnikatelskou misi.

 „V zemi, která plánuje dlouhodobý ekonomický a průmyslový rozvoj, patří mezi stěžejní oblasti energetika, vodní hospodářství, infrastruktura, odpadové hospodářství,  rozvoj průmyslu, nerostné bohatství, zemědělství,“ uvádí pro Biztweet mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba.

Náměstek ministra zahraničních věcí České republiky Lukáš Kaucký řekl, že jeho návštěva v hlavním městě Vietnamu přinesla před pár dny několik významných podnikatelských příležitostí. Češi by se mohli uplatnit hned v několika klíčových projektech. "V průběhu jednání náměstka Lukáše Kauckého s místopředsedou Lidového výboru města Hanoje vyjádřila vietnamská strana zájem o zahraniční investice do dopravní infrastruktury, konkrétně o investice do rozšíření existující autobusové sítě a do opraven autobusů," potvrzuje ministerstvo zahraničních věcí. 

Vietnam

Vietnamská vláda vyzývá české firmy k investicím do klíčových projektů. Praha uvítá podnikatelskou misi.

 

Dobrou vizitkou Česka je údajně kvalitní reference v oblasti dopravního průmyslu, rozvoje strukturálních projektů a infrastruktury. Vietnamci by rádi české firmy zapojili do obnovy vozového parku firem hromadní dopravy, rekonstrukce a budování metra, či přípravy projektů spalovacích elektráren.

„České firmy se průběžně podílejí na ekonomickém rozvoji Vietnamu. Řada českých firem na tamním trhu podniká a jejich  úspěch závisí nejen na ziskovosti, ale i na tom, jak si  zde firmy svoji investici z právního hlediska ochrání. Právě z důvodu ochrany proto nebudeme v tuto chvíli konkrétní subjekty zmiňovat,“ uvádí ministerstvo průmyslu.

Čtěte také:

Mládek chce víc Ukrajinců. Bude jeho program stačit?

Personální struktura ČEB se otřásá. Stát znovelizuje zákon o podpoře exportu

--

Tento měsíc přijíždí do Česka vietnamští podnikatelé, kteří budou organizovat v Praze seminář na téma Investiční příležitosti ve Vietnamu. „Je možné se spojit s obchodním radou vietnamské ambasády, který seminář spoluorganizuje, a požádat o možnost se této akce účastnit. Účast na této výjimečné akci poskytne účastníkům aktuální přehled o současné situace na trhu včetně projektů k realizaci,“ říká František Kotrba.

Česko má tradiční hospodářské vztahy s Vietnamem již několik desetiletí. Statisíce v minulosti studujících a pracujících Vietnamců v tuzemsku navozují předpoklad širší hospodářské spolupráce, která se však v praxi nerealizuje a úroveň obchodu, zejména českého exportu do Vietnamu, je nižší než do srovnatelných zemí v Asii. Důvodem je nestandardní vietnamský trh, který je založen na dlouhodobých vztazích partnerů a osobních kontaktech a bohužel i korupci.

 

 

Biztweet