Mýty o migrantech: znásilňují naše ženy

Mezi nejnebezpečnější a nejodpudivější hoaxy o uprchlících patří mýtus o nárůstu počtu znásilnění v zemích, do kterých přicházejí.

Mýtus, který vznikl už před lety a jeho popularita vzrostla zejména v roce 2015 skloňuje hlavně nárůst počtu znásilnění ve Švédsku. Mezi statistikou a uprchlickými vlnami dělají infoválečné weby rovnítko a k šíření dopomáhají také populisté mezi politiky. V Česku hoax šířil třeba v živém vysílání České televize Tomio Okamura, na Slovensku patří mezi hlavní dezinformátory Boris Kollár.

Švédsko patří v počtu znásilnění opravdu ke smutným rekordmanům. Pravdivá je také statistika o nárůstu počtu případů. Lživé propojení s uprchlíky je však vyvoláno typicky - nedořečením celého fakta.

Tím je v případě Švédska zejména způsob vedení statistik. Od roku 2005 je za znásilnění v zemi považována třeba soulož s mladším patnácti let, při některých zvláštních okolnostech někdy osmnáct let. Třeba v Česku jde o zneužití.

Sériová znásilnění sexuálních deviantů se počítají jednotlivě, totéž platí u znásilnění opakovaných. Ve většině zemí se takové případy počítají jen jednou. Z tohoto důvodu je srovnávaní s jinými zeměmi obtížné.

Čtěte také:

Mýty o migrantech: záchytné středisko je luxusní bezplatný hotel

Mýty o migrantech: zavřeme hranice a vyřešíme to

Mýty o migrantech: uprchlíci mají hodně peněz

Z průzkumu Agentury Evropské unie pro základní práva víme, že procento žen, které jsou oběťmi fyzického a sexuálního násilí, se napříč zeměmi Evropské unie pohybuje mezi 19-52 procenty, kde je jistá míra rozdílů způsobena různým způsobem sběru dat.

Rostoucí počet případů ve Švédsku je de facto srovnatelný s nárůstem počtu případů znásilnění v jiných zemí. Na statistiku se nutno dívat přes počet obětí a pachatelů, ne případů. Počet obětí a pachatelů roste ve většině zemí, díky emancipaci, častějšímu nahlašování případů a kvalitnější práci policie. Platí také fakt, že jednoznačnou většinu znásilnění provádějí pachatelé s občanstvím země, kde k znásilnění došlo, ne imigranti.  

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme