Mýty o migrantech: zavřeme hranice a vyřešíme to

Mezi nejčastější mýty, které se v souvislosti s migrací skloňují, patří řešení krize opětovným zavřeným hranic v Evropské unii.

Snůška emotivně laděných názorů na ochranu bezpečnosti státu nepřichází pouze ze strany protiislámských aktivistů, ale také vrcholových politiků, kteří se považují za autority. O určité formě uzavření hranic mluví britští, francouzští, či holandští euroskeptici. V České republice toto údajné řešení opakuje bývalý prezident Václav Klaus, či Tomio Okamura. Na Slovensku uzavření hranic nevyloučil premiér Robert Fico, ale ani opoziční lídr Richard Sulík.

Jednoduché řešení komplikované situace zní dobře, ale jak tomu už bývá, není reálné.

Už „Sdělení o globálním přístupu k migraci a mobilitě (GAMM)“ vydané Evropskou komisi ještě v roce 2011, tedy dávno předtím, než tuzemští hlasití migrační odborníci o migraci vůbec tušili, označilo migrační krizi za nejvýraznější riziko pro Evropskou unii.

Kromě výrazného posílení hraniční agentury EU FRONETEX se Brusel zabýval také možným posílením některých hraničních bodů. Komplexní uzavíraní hranic ovšem bylo postupně smeteno ze stolu. Ukázalo se totiž, že nelegální migrace tvoří ve srovnání s evropskou populaci zanedbatelné procento, a tak by škody plynoucí z uzavření hranic převyšovaly pozitivní dopady tohoto kroku.

Čtěte také:

Mýty o migrantech: uprchlíci mají hodně peněz

Mýty o migrantech: nakazí nás exotickými chorobami

Mýty o migrantech: přijdou a zneužijí náš sociální systém

Zpráva konstatuje, že je velice nepravděpodobné, že zvýšená hraniční ochrana odradí migranty od migrace. Logika posudku je jednoduchá. Pokud jde o boj o život, plot nikoho neodradí. Pokud jde o nelegální ekonomickou migraci, dojde jen ke zvýšení příjmů organizovaného zločinu, který bude muset s migranty hazardovat víc a získávat za to více peněz.

Navzdory studii předložené Evropskou komisi v roce 2011, která byla navíc podpořena dalšími dílčími studiemi od vypuknutí největší vlny migrace do Evropy, však některé členské státy myšlenku uzavření hranic nezahodily. Mnoho z nich navyšuje rozpočty na pohraniční opatření, naopak v investicích do integrace uprchlíků, či do pomoci v zemích původu uprchlíků, zaostávají za dohodnutými závazky.

 

 

Biz

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme