Mýty o migrantech: uprchlíci mají hodně peněz

Mají chytré telefony a kapsy plné peněz. Jedním z častých argumentů proti empatii s uprchlíky je údajné zázemí migrantů. Podle nepřejících jsou bohatí a pomoc nepotřebují.

Tento mýtus šíří zejména xenofobní aktivisté a politici, kteří na protimigrační otázce sbírají body popularity. Jako důkaz jim stačí málo. Většinou operují se samotným faktem, že mají několik tisíc dolarů jako poplatek pro převaděče a chytré telefony.

Mafie, která vydělává na převozu lidí po moři opravdu sbírá vysoké poplatky. Podle množství rozhovorů je však zřejmé, že se na zaplacení cesty většinou skládá celá rodina uprchlíků. Často přitom prodává celý majetek, který v domovské zemi měla, případně si půjčuje od lichvářů.

Peníze na cestu často poskytují také rodinní příslušníci žijící v Evropě, nebo Americe. Na cestu se většinou vydává mladý člen rodiny mužského pohlaví. Jeho úlohou má být protlouct se a připravit zázemí na příchod dalších členů rodiny.

Čtěte také:

Mýty o migrantech: nakazí nás exotickými chorobami

Mýty o migrantech: přijdou a zneužijí náš sociální systém

Mýty o migrantech: Příchozí Muslimové jsou teroristé

Dalším důkazem dobrých poměrů uprchlíků mají být chytré telefony, které si každé pozorné oko politika kalibru Tomia Okamury na Facebookových fotkách povšimne. Jejich funkce je ale u migranta nezbytností. Pomáhá jim prolomit jazykovou bariéru, hledat informace o úřadech a zůstat ve spojení s rodinou. Při nákladech na celou uprchlickou cestu je navíc pořízení chytrého telefonu zlomkem celé částky.

 

Biz

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného