Finanční správa rozdává pokuty. Firmy stejně zákon nedodržují

Finanční správa loni rozdala pokuty za porušení zákona o účetnictví v hodnotě 50 milionů korun. Podnikatelé se stejně nepolepšují.

Finanční správa loni rozdala pokuty za porušení zákona o účetnictví v hodnotě 50 milionů korun. Podnikatelé se stejně nepolepšují.

Vedení účetnictví je hlídáno zákonem pečlivě. Vymáhání práva však pořád zaostává a firmy stejně základní legislativní body nedodržují. Jedním z nejčastějších pochybení je nedodržování povinnosti zveřejňovat účetní závěrky v obchodním rejstříku.

Finanční správa

Finanční správa loni rozdala pokuty za porušení zákona o účetnictví v hodnotě 50 milionů korun. Podnikatelé se stejně nepolepšují.

 

Povinnost stráží 2 zákony, podle kterých je možné uložit sankci za nesplnění povinnosti zveřejňovat povinné údaje ve Sbírce listin. Jedná se o zákon o účetnictví, podle kterého může správce daně uložit pokutu do výše 3 procent z hodnoty aktiv celkem a zákon o veřejných rejstřících, podle kterého předseda rejstříkového soudu může uložit pokutu do 100 tisíc korun.

Čtěte také: 

Registr smluv navštívilo za čtyři měsíce přes 70 tisíc lidí

Státní podniky bez dohledu. Vnitřní audit čelí útoku

Finanční správa spustila daňové řízení vůči majitelům podezřelých účtů

--

Reálně však navzdory zákonům účetní závěrky zveřejňuje v rejstříku v čas pouze zlomek firem. Finanční správě jednoduše chybí kapacity na to, aby hříšníky monitorovala a vedla vůči nim správná řízení.

Mezi rekordmany, kteří omezenou schopnost „berňáku“ využívají, možno najít třeba provozovatele obřího pražského asijského tržiště SAPA.  Společnost TTTM SAPA zveřejnila poslední hospodářské výsledky v roce 2007.

 

 

Biz