Registr smluv navštívilo za čtyři měsíce přes 70 tisíc lidí

Registr smluv, který v Česku spustit stát teprve v červenci navštívilo dosud více než 70 tisíc lidí.

Registr smluv, který v Česku spustit stát teprve v červenci navštívilo dosud více než 70 tisíc lidí.

Konkrétně 70 395 lidí navštívilo registr smluv státních institucí k 24.10. celkem 171 970 krát. Ministerstvo vnitra, které má provoz registru v kompetenci však detaily návštěv nesleduje a tak neumí říct, která instituce je nejvyhledávanější.

smlouvy

Registr smluv, který v Česku spustit stát teprve v červenci navštívilo dosud více než 70 tisíc lidí

 

„Tyto údaje se detailně nesledují. Smlouvy ale v Registru smluv zveřejnily již všechny ústřední orgány státní správy, orgány státní správy a úřady s celostátní působností s výjimkou těch, které nezveřejňují smlouvy na základě zákona.Smlouvy v registru smluv také zveřejnily i všechny kraje i většina obcí s rozšířenou působností a řada dalších povinných subjektů,“ uvádí mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

Čtěte také:

Marné sliby: Nominace do dozorčích rad jsou stále problém

Státní podniky bez dohledu. Vnitřní audit čelí útoku

Personální struktura ČEB se otřásá. Stát znovelizuje zákon o podpoře exportu

--

Zákon o registru smluv platí od začátku letošního roku. Od tohoto data jsou zákonem vyjmenované subjekty povinny určité smlouvy zpřístupnit veřejnosti. Sankce za nezveřejnění smlouvy však budou účinné až od července 2017. Tuto výhodu využijí hlavně obce, které žádaly víc času na seznámení s registrem a jeho funkcemi.

Na malé obce se navíc zákon o registru smluv nevztahuje. Problémem zákonu může být spousta výjimek, pokud jde o samotné povinně zveřejňované smlouvy a jejich obsah.

 

 

Biztweet