Finanční správa spustila daňové řízení vůči majitelům podezřelých účtů

Čechům, kteří vlastní účty v britské pobočce švýcarské HSBC hrozí pokuty a trestní řízení.Finanční správa prověřuje, zda neobcházeli daňovou povinnost

Čechům, kteří vlastní účty v britské pobočce švýcarské HSBC hrozí pokuty a trestní řízení. Finanční správa prověřuje, zda neobcházeli daňovou povinnost.

Finanční úřady se zajímají o to, zda čeští občané přiznali na území republiky všechny jejich příjmy. Podezření, že někteří z majitelů účtů ve švýcarské bance obcházeli daňovou povinnost, nabírají čím dále tím jasnější kontury. „V současné době probíhá prověřování získaných dat a jsou vedena daňová řízení k ověření správného zjištění a stanovení daně,“ říká mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

V souvislosti s informacemi o účtech ze švýcarské pobočky banky HSBC provedla Finanční správa rizikovou analýzu, na jejímž základě byly identifikovány vazby mezi jednotlivými účty a tuzemskými fyzickými osobami. „V případě úmyslného krácení daně nad 50 000 korun podává FS oznámení o podezření z trestného činu krácení daně,“ pokračuje Petlachová.

Dle informací Finanční správy jsou rozběhnuté až desítky daňových řízení. „V tuto chvíli nelze výsledek šetření předjímat, ale obecně v případě zjištění nepřiznaných příjmů Finanční správa postupuje standardními způsoby podle daňového řádu. Nejprve vyzve daňový subjekt k podání daňového přiznání a v případě, že není přiznání podáno ani po výzvě, stanoví daň z moci úřední,“ popisuje postupy Petra Petlachová.

--

Čtěte také: 

Další Zemanův poradce Picek může být bezpečnostním rizikem

Soud zlomil ruské firmě vaz. Karlovarský Vaprostav krachuje

„Objímací nadace“ dluží zaměstnancům. Podezírají jí z pyramidy

Krúpa zkouší ovládnout konkurz Slovakia Steel Mills

--

Desítky Čechů měly ve švýcarské pobočce britské banky HSBC účty podezřelé z praní špinavých peněz a daňových úniků. Takzvaná kauza SwissLeaks vypovídá o úniku dat o utajovaných podezřelých kontech, jež ve Švýcarsku vedli politici, mafiáni, nebo váleční zločinci. Mezi podezřelými majiteli účtů jsou také Češi. Jejich peníze mohli nelegálně zdanit ve Švýcarsku nižší sazbou než doma.

Někteří z vlastníků účtů si ovšem mohou vydýchnout. Slabostí Finanční správy totiž je, že úřad po třech letech ztrácí pravomoci daňového správce a zpětné zdanění není možné. Většina účtů na seznamu SwissLeaks přitom pochází z období 2005 až 2007.