Čistka na ČVUT. Končí šéfka obstarávání

Šéfka oddělení, které mělo na starosti veřejné zakázky Českého vysokého učení technického, dostala výpověď. Na vině jsou podivná zadání tendrů

Šéfka oddělení, které mělo na starosti veřejné zakázky Českého vysokého učení technického, dostala výpověď. Na vině jsou podivná zadání tendrů.

„Paní Ing. Markéta Kabourková dostala dne 13. září 2016 výpověď z pracovního poměru a současně jí byl okamžitě zrušen pracovní poměr pro hrubé porušení pracovních povinností. V současné době je v pracovní neschopnosti,“ říká pro Biztweet mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

Za výpovědí pro ředitelku Správy účelových zařízení ČVUT stojí podle našich informací několik technicky, nebo podezřele zadaných veřejných soutěží.

Jedna z nich se týkala revize elektrických zařízení. ČVUT v ní zřejmě rozdělilo zakázku tak, aby se vyhnulo soutěži a vybralo předem preferovaného dodavatele. Škola vypsala dvě různé zakázky, které mají podle kritiků obeznámených se situací najít stejného vítěze. Záměr vyhnout se soutěži vícerých dodavatelů naznačuje i předpokládaná hodnota zakázek.

Škola může zorganizovat zjednodušené obstarávání v případě, že se jedná o takzvané zakázky malého rozsahu, případně podlimitní zakázky. U obstarávání servisu rozvodů je v projektové dokumentaci uvedena předpokládaná hodnota 1 999 999 korun, tedy korunu pod limitem, který by školu zavázal k přísnější soutěži.

ČVUT

Problémy s veřejnou soutěží má ČVUT také u projektu realizace Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT Buštěhrad

 

Při obstarávání zakázek malého rozsahu je zadavateli povoleno vybrat dodavatele přímo, bez soutěže. Každý větší zadavatel mívá zpracovanou interní směrnici pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu, kde sám sobě stanovuje podmínky pro oslovení dodavatelů u veřejných zakázek malého rozsahu.

U druhé a související zakázky na pravidelné revize je předpokládaná hodnota 4 miliony korun. Jde tedy podle zákona o podlimitní zakázku. Také tady je možné obstarávat dodavatele ve zjednodušeném režimu.

Kdyby zakázky byly zadány společně, škola by se veřejné soutěži nevyhnula. Podle ČVUT nešlo o záměrné dělení. Po zveřejnění informací, ve kterých podivnost zadání potvrdila i Transparency International, škola hrozila žalobou za poškozování dobrého jména. Po pár dnech však Markétu Kabourkovou jako odpovědnou osobu odvolala.

Problémy s veřejnou soutěží má ČVUT také u projektu realizace Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT Buštěhrad. Okolnosti výběru dodavatele u toho tendru aktuálně prošetřuje protimonopolní úřad.

Čtěte také:

ČVUT vybralo na klíčový post kontroverzní postavu. Právníka vyšetřovala i policie

Státní podniky bez dohledu. Vnitřní audit čelí útoku

--

„V poslední době obdržel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podnět týkající se zadavatele České vysoké učení technické, a to v souvislosti se zadávacím řízením „Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT Buštěhrad“. Podnět je v současné době prověřován,“ potvrdil mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

Podle informaci Biztweetu, zakázku prověřuje také policie. Ta to nepotvrdila ani nevyvrátila. „Nesdělujeme informace k možnému prověřování, nebo vyšetřování konkrétních společností nebo osob,“ uvedla vrchní komisařka Policejního prezídia České republiky Ivana Nguyenová.

Na projekt univerzitního centra, v němž by odborníci čtyř fakult sdíleli nové metody svých oborů pro vývoj energeticky úsporných budov, získala ČVUT v roce 2011 více než 672 milionů korun. Více než půl miliardy putovalo z evropských dotací, zbytkem přispěl státní rozpočet. Výběrové řízení na stavbu za 285 milionů korun vyhrála společnost Metrostav. Zakázka se nakonec na dodatečných pracích prodražila téměř o 50 milionů.

V případě propuštěné Markéty Kabourkové nejde o první kontroverzi. V minulosti figurovala v případě zmizelých eurodotací na Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v Brně. Kabourková tehdy také dostala výpověď. Spolu s ní zmizely i veškeré účetní záznamy na jejích dvou služebních počítačích. Následné policejní vyšetřování zjistilo, že je profesionálním mazacím programem zlikvidovala podřízená Kabourkové.

 

 

 

Tomáš Lemešani