Chloubu ČVUT prošetřuje policie a regulátor

Projekt ČVUT v Buštěhradě za více než 600 milionů prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a údajně také policie

Jak zjistilo Centrum nezávislé investigace (CNI) ve spolupráci s Euro.cz, úřad prošetřuje podmínky soutěže na výstavbu univerzitního centra za více než půl miliardy korun z evropských dotací.

„V poslední době obdržel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podnět týkající se zadavatele České vysoké učení technické, a to v souvislosti se zadávacím řízením „Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT Buštěhrad“. Podnět je v současné době prověřován,“ potvrzuje mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

Zakázka se nakonec na dodatečných pracích prodražila téměř o 50 milionů

 

Podnět je prověřován od konce června. K podrobnostem šetření se úřad vyjádří až po uplynutí zákonné lhůty v případě, že by bylo ve věci zahájeno správní řízení.

Podle informaci portálu Biztweet, zakázku prověřuje také policie. Ta to nepotvrdila ani nevyvrátila. „Nesdělujeme informace k možnému prověřování, nebo vyšetřování konkrétních společností nebo osob,“ uvedla vrchní komisařka Policejního prezídia České republiky Ivana Nguyenová.

Čtěte také:

Nositel projektu vědeckotechnického parku dluží bance

--

Na projekt univerzitního centra, v němž by odborníci čtyř fakult sdíleli nové metody svých oborů pro vývoj energeticky úsporných budov, získala ČVUT v roce 2011 než 672 milionů korun. Více než půl miliardy putovalo z evropských dotací, zbytkem přispěl státní rozpočet.

Výběrové řízení na stavbu za 285 milionů korun vyhrála společnost Metrostav. Zakázka se nakonec na dodatečných pracích prodražila téměř o 50 milionů.

Stížnost na výběrové řízení ale není první. Tendru, který vyhrál Metrostav, totiž předcházela jiná soutěž, kterou ČVUT nakonec zrušilo. Po výzvě k doplnění informací zbyla v tendru jediná společnost. Když došlo na novou soutěž, původní nejlevnější nabídka už přihlášena nebyla. Uchazeč si stěžoval, že škola na základě jeho podrobné nabídky z prvního kola změnil podmínky tak, že by už neměl šanci na vítězství.

 

 

Redakce