ČVUT vybralo na klíčový post kontroverzní postavu. Právníka vyšetřovala i policie

Za klíčovou zakázkou ČVUT stojí kontroverzní právník Ladislav Hradil. Muž, kterého v minulosti vyšetřovala policie získal titul na nechvalně proslulé Fakultě právnické Západočeské univerzity. Kvůli podezření z korupce byl vyšetřován i policii. Dnes kriminalisté prošetřují jeho zakázku Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT Buštěhrad, kterou připravil jako zaměstnanec ČVUT

Za klíčovou zakázkou ČVUT stojí kontroverzní právník Ladislav Hradil. Muž, kterého v minulosti vyšetřovala policie získal titul na nechvalně proslulé Fakultě právnické Západočeské univerzity. Kvůli podezření z korupce byl vyšetřován i policii. Dnes kriminalisté prošetřují jeho zakázku Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT Buštěhrad, kterou připravil jako zaměstnanec ČVUT.

„Pan JUDr. Hradil je zaměstnancem „Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze (UCEEB), který je vysokoškolským ústavem ČVUT v Praze,“ říká pro Biztweet mluvčí vysoké školy Andrea Vondráková.

Muž, který byl v minulosti odvolán ze židle konzula v Lvově, nebo z pozice poradce Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně získal navzdory skandálům a policejním peripetiím post na ČVUT bez výběrového řízení. Podle mluvčí proto, že není ve vedoucí ani akademické funkci.

Právě on byl však kvestorem pro naprosto klíčovou zakázku školy – tendr na realizaci Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT Buštěhrad. Právě okolnosti výběru dodavatele u toho tendru aktuálně prošetřuje protimonopolní úřad.

„V poslední době obdržel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podnět týkající se zadavatele České vysoké učení technické, a to v souvislosti se zadávacím řízením „Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT Buštěhrad“. Podnět je v současné době prověřován,“ potvrdil mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

Podnět je prověřován od konce letošního června. K podrobnostem šetření se úřad vyjádří až po uplynutí zákonné lhůty v případě, že by bylo ve věci zahájeno správní řízení.

Podle informaci Biztweetu, zakázku prověřuje také policie. Ta to nepotvrdila ani nevyvrátila. „Nesdělujeme informace k možnému prověřování, nebo vyšetřování konkrétních společností nebo osob,“ uvedla vrchní komisařka Policejního prezídia České republiky Ivana Nguyenová.

Muž, který byl v minulosti odvolán ze židle konzula v Lvově, nebo z pozice poradce Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně získal navzdory skandálům a policejním peripetiím post na ČVUT bez výběrového řízení

 

Na projekt univerzitního centra, v němž by odborníci čtyř fakult sdíleli nové metody svých oborů pro vývoj energeticky úsporných budov, získala ČVUT v roce 2011 více než 672 milionů korun. Více než půl miliardy putovalo z evropských dotací, zbytkem přispěl státní rozpočet.

Výběrové řízení na stavbu za 285 milionů korun vyhrála společnost Metrostav. Zakázka se nakonec na dodatečných pracích prodražila téměř o 50 milionů.

Stížnost na výběrové řízení ale není první. Tendru, který vyhrál Metrostav, totiž předcházela jiná soutěž, kterou ČVUT nakonec zrušilo. Po výzvě k doplnění informací zbyla v tendru jediná společnost. Když došlo na novou soutěž, původní nejlevnější nabídka už přihlášena nebyla. Uchazeč si stěžoval, že škola na základě jeho podrobné nabídky z prvního kola změnil podmínky tak, že by už neměl šanci na vítězství. 

Ladislav Hradil má v ČVUT u tohoto tendru i dalších minimálně sedmi, které Biztweet našel, oficiálně na starosti právní podporu výběrových řízení, především komunikaci s ministerstvem ohledně ex-post a ex-ante kontrol veřejných zakázek a kontrolu formální správnosti veřejných zakázek. Téměř u všech figuruje přímo jako kontaktní osoba.

Jméno Ladislava Hradila naposled zasvítilo u kauzy zmizelých eurodotací na Výzkumným ústavu veterinárního lékařství v Brně Hradilova firma Tender Invest radila u stamilionového evropského projektu AdmireVet. Jde o jeden z tendrů, ve kterých mizeli peníze i učetnictví.

Za zmínku určitě stojí, že v roce 2013 kvůli kauze musela z funkce odejít Markéta Kabourková, která je dnes na pozici ředitelky Správy účelových zařízení ČVUT a u mnoha zakázek služby Hradila využívá.

Spolu s ní tehdy zmizely i veškeré účetní záznamy na jejích dvou služebních počítačích. Následné policejní vyšetřování zjistilo, že je profesionálním mazacím programem zlikvidovala podřízená Kabourkové.

Čtěte také:

Chloubu ČVUT prošetřuje policie a regulátor

Státní podniky bez dohledu. Vnitřní audit čelí útoku

--

"V té době jsem už byla odvolaná a k počítačům jsem neměla přístup. Netuším, co se s nimi stalo. Pro ústav jsem devět let, co jsem tam byla, dýchala. Spolu získala jsem pro něj půl miliardy korun," hájila se později u soudu Kabourková.

Další skandál spojován s Ladislavem Hradilem se odehrál během jeho kariéry konzula v Lvově. Policie ho společně s velvyslancem Jaroslavem Baštou prošetřovala kvůli důvodnému podezření z toho, že na Ukrajině vytvořili korupční systém. Jak vyšetřování dopadlo není známo.  

Ukrajinští občané navíc museli na schůzku k udělení víza objednávat telefonicky přes call centrum a poplatky za telefon platili soukromé firmě z Česka, spojovány s Hradilem.

Kontroverze Ladislava Hradila se spojuje také s jeho vysokoškolským titulem, který rád zdůrazňuje. Jak uvedl aktualne.cz, před misí ve Lvově působil Ladislav Hradil na ministerstvu zahraničních věcí jako šéf odboru veřejných zakázek.

V této době úřad využíval služeb advokátní kanceláře Milana Kindla, tehdy děkana plzeňské právnické fakulty. AK Kindl připravovala pro některé soutěže zadávací dokumentaci a během roku 2006 nachystala pro ministerstvo pět výběrových řízení, například rekonstrukci zastupitelského úřadu v Holandsku, Brazílii nebo informační systém o NATO.

Na sklonku téhož roku, kdy Kindlova kancelář zadávací dokumentace pro Hradila připravovala, získal na plzeňské fakultě, kde byl tehdy Kindl děkanem, titul JUDr. Hradil patří mezi studenty, o jejichž studiu se veškerá dokumentace ztratila. 

 

 

 

Tomáš Lemešani