Finančníci z J&T bojují o 221 milionů

Poštová banka, ovládaná J&T byla vyslechnuta v případě odvolání proti rozhodnutí nezávislé rozhodčí organizace, týkajícímu se nákupu řeckých dluhopisů

 
Poštová banka, ovládaná J&T byla vyslechnuta v případě odvolání proti rozhodnutí nezávislé rozhodčí organizace, týkajícímu se nákupu řeckých dluhopisů.
 
Mezinárodní arbitrážní tribunál dospěl loni k závěru, že řecké státní dluhopisy nelze označit za investici. To je problém, který stál J&T přes 200 milionů eur.
 
Banka se proti rozhodnutí odvolala a právě v posledních dnech podstoupila v Londýně slyšení k její verzi případu. O tom, zda se její ztracené peníze vrátí však zatím neví. "Rozhodnutí ještě nepadlo, takže v této chvíli vám neumím říct víc," konstatuje pro biztweet mluvčí Poštovní banky Andrea Jamborová.
 
 
Poštová banka se v roce 2012 obrátila na Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů (ICSID) při Světové bance. Nesouhlasila s odpisem hodnoty řeckých dluhopisů. Arbitrážní tribunál vydal verdikt, že nemá pravomoc ve sporu rozhodnout. Obhájil to verzí, že na základě Smlouvy o podpoře a vzájemné ochraně investic mezi Slovenskou republikou a Řeckem nesmí označit státní dluhopisy za investici.
 
"Poštovní banka vyjadřuje rozčarování z tohoto rozhodnutí. Je v příkrém rozporu se zněním smlouvy a s dosavadní arbitrážní praxí, podle nichž je suverénní dluh státu investice, čímž se zásadně porušuje princip obecné ochrany vlastnictví zejména před politickými a zpětnými zásahy," uvedla tehdy v tiskovém prohlášení Poštová banka.
 
Banka, ještě v době, kdy ji ovládal Mário Hoffmann nakoupila řecké dluhopisy, spíše než se jižanská země dostala do bytostných problémů a museli jí pomáhat mezinárodní věřitelé.
 
Čtěte také: 
 
 
 
 
--
 
Kromě Poštové banky řecké dluhopisy nenakupoval nikdo. Ani národní, ani soukromé banky. Řecké státní dluhopisy byly následně vyměněny za nové s nižší nominální hodnotou. Investoři tak na řeckých dluhopisech výrazně předělali.
 
Účetní ztráta Poštové banky se měla vyšplhat až do výše 221 milionů eur. Hoffmannův nešikovný tah mohl stát banku krk. Mário Hoffmann proto narazil na odpor J&T, ve které zbylí akcionáři kritizovali několik Hoffmannovych investic. Hoffmanna tak po dohodě z banky vytlačili.