Zonky Petra Kellnera chce po občanech EU povolení k pobytu

Kellnerovo Zonky brojí proti cizincům. Na rozdíl od konkurence žádá od cizích občanů povolení k pobytu. To nepotřebují ani banky

Půjčky od lidí lidem. Tak se ráda prezentuje nová P2P půjčovna Zonky, kterou provozuje firma Different Money, vlastněna společností HC Lab se sídlem v Holandsku. HC Lab je inovační lab, přes který PPF Petra Kellnera investuje do inovativních projektů.

Služba funguje na principu, že poskytuje půjčky na věci, na které by banky úvěr neposkytly. Když má někdo záměr, se kterým u bank nepochodil, vytvoří na Zonky projekt, na který se mu mohou další lidé – investoři poskládat a banky takto vynechat. Služba poskytuje také výhodnější úrokové sazby než v bance. Proto je populární také u malých začínajících podnikatelů, kteří si přes Zonky půjčují třeba na 3D tiskárny, nebo jiné zařízení, které je pro banky pořád tabu. Podmínkou však je, že půjčku musí žádat jakou fyzická osoba.

Co však Kellnerova služba nedořešila je trhové zaměření. Ačkoli to nepřipouští, zaměřuje se pouze na Česko. Na rozdíl od konkurenčních P2P půjčovných systémů klade Zonky cizincům pod nohy překážky.

Zájemce přitom nemusí pocházet z nějaké exotické země. Také od evropských zájemců o vstup do Zonky chtějí zaměstnanci P2P půjčovny výpisy z osobního účtu za poslední tři měsíce a hlavně povolení k pobytu. Jen připomeňme, že žádný občan Evropské unie v České republice nepotřebuje povolení k pobytu. Požadavek Zonky tedy působí spíše jako urážka, nebo pokus o vtip.  

Čtěte také:

Hyundai navyšuje výrobu v Nošovicích

Strnad nabere v Trenčíně desítky lidí. Na Slovensku se mu daří

Akcionáři Best Hotel Properties si rozdělí přes 8,4 miliardy korun

--

Generální ředitelka Zonky Lucie Tvarůžková se k dotazu na nesmyslné bariéry pro cizince ani po opakovaných výzvách Biztweetu nevyjádřila.

Připomeňme, že společnosti Benefi, Bankerat a Loanis, které na českém trhu také poskytují P2P půjčky nedělají rozdíl mezi podmínkami pro občany České republiky a jiných zemí Evropské unie. Kdo není Čech si půjčí jednodušeji také u dalších zahraničních provozovatelů.