Stát chystá výprodej. Nabízí desítky lukrativních budov

Desítky budov za stovky milionů korun. Státní úřady se letos zbaví 55 lukrativních nemovitostí s očekávanou cenou nad 10 milionů korun napříč celou Českou republikou

Desítky budov za stovky milionů korun. Státní úřady se letos zbaví 55 lukrativních nemovitostí s očekávanou cenou nad 10 milionů korun napříč celou Českou republikou. Plán má státu vydělat a seškrtat zbytečné náklady na provoz státních budov.

Budovy, byty, nebo pozemky. Tuzemské lukrativní budovy najdou díky úsporným plánům státu nové majitele. Jen letos plánuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vypsat soutěže na 55 lukrativních nemovitostí, které stát nepotřebuje ke své činnosti. Nepůjde jen o bývalé úřady, ale také hospody, nebo penziony.

„V Praze to bude budova v ulici Washingtonova či budova v ulici U Půjčovny, jakož i značné množství bytů, družstevních podílů či pozemků. V ostatních lokalitách například areál bývalého skladu léčiv v Sojovicích, budovy I.P. Pavlova v Karlových Varech, pozemky v rekreačním areálu Jinolických rybníků v Březce, rekreační chata v Harrachově, restaurační zařízení  – pohostinství „U Čechů“ v Hradci Králové, nebo penzion na ulici Sokolská ve Zlíně,“ uvádí generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Z větších prodejů byl už dříve oznámený také  prodej budovy Invalidovny v pražském Karlíně, který ÚZSVM plánuje spustit v polovině letošního roku.

Mezi lukrativní prodeje patří i dražba vily v Hlubočepech.  „Stavba má jedno podzemní podlaží, jedno nadzemní podlaží a stavebně využité podkroví. Na parcele se nachází i garáž. Podle znaleckého posudku byla vila oceněna na 20,5 milionu korun. Rovněž bude v brzké době vyhlášeno výběrové řízení na prodej bytového domu Moskevská 309, v Praze – Vršovicích,“ pokračuje Arajmu.

Úřad dostal za úkol prověřit vlastnictví a hospodárnost jednotlivých nemovitostí v držbě státu. V loňském roce proto zpracoval takzvanou Mapu majetku státu. Jde o důkladnou inventuru nemovitostí, které jsou v katastru nemovitostí evidovány na státní instituce.

„Byla také přijata novela zákona o majetku státu, která nabyla účinnosti od 1. března 2016. Přinese mimo jiné koncentraci nepotřebného nemovitého majetku na jedno místo, a to k tomuto účelu specializovanému úřadu - ÚZSVM. Stává se totiž, že státní instituce používají pro prodej majetku externí realitní kanceláře nebo nechávají i desítky let pro sebe nepotřebný majetek chátrat, což je nepřijatelné,“ říká ředitelka úřadu.

Nově tedy nepotřebné státní budovy bude prodávat pouze ÚZSVM. Kromě vlastnictví budov úřad prověřuje také výhodnost nájemních smluv. „S tímto auditem se také pojí i inventura využití ploch administrativních budov, inventura užívacích vztahů a provozních nákladů. Rovněž průběžně zpracováváme racionalizaci rozmístění státních úřadů v jednotlivých regionech. Jen v roce 2015 byly ÚZSVM zpracovány desítky záměrů, které by měli ročně šetřit přes 100 milionů korun,“ říká Kateřina Arajmu.

Čtěte také:

Češi souhlasí se společnou silnicí. Napojí se na slovenskou dálnici

“Ruský facebook” VK.com láká české xenofoby i stalinisty

Železniční napojení na letiště nabírá zpoždění. Projekt má chyby

--

Stovky úředníků se kvůli restrukturalizaci státního majetku přesouvají z komerčních budov do státních budov. Známý je třeba cíl vybudovat z objektu Hanáckých kasáren administrativní  komplex. Přesunuli by se do něj úředníci z mnoha míst Olomouce.  

Další z plánů říká třeba o 60 pracovnících ministerstva spravedlnosti, kteří se přesunou do budovy v Legerově ulici a nebude tak nutné platit komerční nájem.   

Stát si od auditu nemovitého majetku slibuje úsporu, ale i příjem. ÚZSVM loni dosáhl příjmy 1,934 miliardy korun. Největší podíl na této částce mají příjmy z prodeje budov 1,043 miliardy korun a příjmy z prodeje pozemků 483,5 milionu korun.