Češi souhlasí se společnou silnicí. Napojí se na slovenskou dálnici

Česká vláda souhlasí s propojením rychlostních cest mezi Českem a Slovenskem. Detaily dohody neprozrazuje

Nová rychlostní silnice na slovenské straně a propojení se silnici na straně české. S tím počítá projekt výstavby slovenské rychlostní komunikace R5.

Podle slovenského návrhu by měla silnice propojit české silnice na hraničním průchodu Mosty u Jablunkova s rychlostní silnici ve slovenské obci Svrčinovec. Odtud by se motoristé mohli po dvou kilometrech napojit na slovenskou dálnici D3.

„Na české straně je vše postaveno - již dnes je v krátkém hraničním úseku čtyřpruh. Další vnitrozemské úseky se staví - I/11 kolem Třince a další by se brzy mělo dostat do realizace - I/68 Třanovice – Nebory - čímž by spojení v této oblasti bylo kompletní,“ říká mluvčí ministerstva dopravy České republiky Zdeněk Neusar.  

Hlavním benefitem pro obě strany má být zkvalitnění a zkapacitnění stávajícího spojení na slovenské straně. To jaké náklady projekt z České strany vyžaduje mluvčí neprozrazuje.

„V současné době máme návrh Dohody k připodepsání na Ministerstvu zahraničních věcí. Následně bude návrh Dohody zaslán k projednání vládě,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy České republiky Zdeněk Neusar.  

Čtěte také: 

“Ruský facebook” VK.com láká české xenofoby i stalinisty

Železniční napojení na letiště nabírá zpoždění. Projekt má chyby

Babišův rozpočet. Kde je pravda?

--

Ministerstvo zahraničních věcí nás při dotazech na detaily dohody přesměrovalo na vládu. Úřad vlády zas zpátky na ministerstvo dopravy.

Podle mediálně prezentovaných informací plánuje slovenská strana dostavět rychlostní komunikaci R5 na její straně v rozmezí let 2018-2020.