Železniční napojení na letiště nabírá zpoždění. Projekt má chyby

Samosprávy mají výhrady k plánu zhotovitele vybudovat vlakové spojení s letištěm

Podle dokumentu předloženého k posouzení vlivu na životní prostředí chtěl zhotovitel – společnost OHL – ŽS – začat s výstavbou železničního napojení na Letiště Václava Havla již letos. Dokončení projektu předpokládal v roce 2018.

Kolejové napojení Letiště Václava Havla do odbočky Jeneček počítá s propojení pražského letiště na linku do Kladna. Cestující z letiště by tak mohli plynule pokračovat vlakem do centra Prahy, nebo na přípojové linky železniční dopravy.

Zdá se ovšem, že projekt nabere zpoždění. Důvodem je nekvalitně připravený projekt a nejasná stanoviska samosprávních orgánů. Celkově posuzuje projekt až 19 úřadů. Téměř každý z úřadů přitom aktuálně podal k projektu vlastní připomínky.

Nejčastější výhrady směrují k neplatné studii biologických vlivů výrazné výstavby na okolí, chybí aktuální studie vlivů na floru a faunu, nebo studie vlivu na ovzduší. Chybí také studie hlučnosti, která by projektem pro obyvatele v okolí jistě vzrostla.

Čtěte také: 

Babišův rozpočet. Kde je pravda?

Češi a země V4 postaví proti-migrační plot v Makedonii, tvrdí ministr

Babiš prý řídí ministerstvo jako firmu. Poplatníky zatím stál jeho personální průvan přes 31 milionů

--

Magistrát hlavního města Praha navíc zpracovává vlastní studii proveditelnosti záměru železničního napojení na letiště. Ve vyjádření upozorňuje, že k projektu za miliardy korun bude nutná také změna územního plánu Prahy.

Navrhovatel projektu argumentuje kromě komfortu cestujících také snížením frekvence autobusové dopravy, ke které by v případě nového železničního spojení došlo. Firmu OHL – ŽS jsme k projektu oslovili, na naše dotazy ovšem neodpověděla.  

 

 

 

Fotozdroj: praha.eu