Boj o Afriku? EU zápasí s Čínou přes elektřinu

Evropská unie štědře dotuje programy na eletrifikaci afrických zemí. Čína je však agresivnější

Součástí strategií evropské rozvojové pomoci je i snaha rozšířit pokrytí afrických území energetickými sítěmi. Země bohaté na nerostné suroviny nedokážou s bohatstvím zacházet správně, a tak o vliv na jejich energetickém trhu bojují zahraniční hráči.

Podle neoficiálních plánů má na rozvoj energetických projektů a zelenou politiku zemí třetího světa jít až dvacet procent celého budgetu určeného pro rozvoj zemí, které se nacházejí v krizi.

Jedním z klíčových projektů evropské rozvojové pomoci je snaha elektrifikovat země subsaharské Afriky. Strategie je jasná. Pokud soukromník spustí projekt v zemích ze seznamu rozvojové pomoci, Evropská unie mu k jeho investici přiloží grant v dvojnásobné výši investice.

Evropský projekt však podle společnosti European Electronics, která rozvojové projekty v elektrifikaci řídí, čelí několika základním problémům. Prvním je fakt, že v množství rozvojových afrických zemí dosud platí zákaz přístupu k zahraničním investicím.

Ten by se dal rozbít postupným politickým lobbingem, těžší je to však s konkurencí Číny. Ta je podle neoficiálních informací v obsazování energetických podrobí v Africe rychlejší.

--

Čtěte také: 

O čem se mluví: MOL chce Unipetrol

Unipetrol ještě škody nezná. Výrobu obnoví až za měsíce

Ventureal plánuje stavět větrný park na Moravě

ČEZ má balkánského dobrodružství dost. Projekt v Kosovu nechce a míří do Německa

--

Příčinou je snadnější přístup ke kapitálu a velký tlak na elity zemí, které energetické investice ze zahraničí vyhledávají.

I proto Evropská unie čím dál tím toužebněji očekává zahájení zimního summitu OSN v Paříži. Na něm by měla být podepsána nová rozvojová dohoda mezi USA, EU a Čínou.

 

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com