O čem se mluví: MOL chce Unipetrol

Nedávno soupeřili o ovládnutí České rafinerské. Teď chce skupina MOL ovládnout většinu Unipetrolu

Nedávno soupeřili o ovládnutí České rafinerské. Teď chce skupina MOL ovládnout většinu Unipetrolu.

Potvrzuje to zdroj blízký managementu maďarské skupiny MOL. MOL prý jedná s polskou PKN Orlen. Ta vlastní 63 procent české monopolní rafinerie.

Polská skupina PKN Orlen zprávu o jednání s Maďaři nepotvrdila ani nevyvrátila. „V současnosti PKN Orlen nekoná žádne kroky k prodeji Unipetrolu,“ stroze komentuje pro biztweet tiskové oddělení PKN Orlen.

To, že svůj podíl v Česku prodá se však skloňuje již několik měsíců. Jedním z důvodů, proč PKN Orlen raději mlčí je to, že jde o polostátní firmu. V Polsku se o pár týdnů budou konat parlamentní volby a ty určí i to, jakým směrem se bude ubírat největší státní rafinerská společnost PKN Orlen.  

Polská skupina projevila zájem prodat svůj podíl v české rafinerii z vícero důvodu. Ačkoli je nikdy přesné nedefinovala, svou roli bude sehrávat náročnost výzkumných projektů (například na naleziště břidlicového plynu) v Polsku, nebo zájem o expanzi do jiných zemí v Evropě. Unipetrol navíc nesplňoval hospodářské očekávaní Poláků, čemu nepomohl ani rozsáhlý požár, který se v litvínovské rafinerii Unipetrol odehrál v srpnu.

--

Čtěte také:

EPH má údajně zájem o převzetí polského dolu Brzeszcze

Home Credit v Číně kvůli tragickému výbuchu mění kanceláře

Novem Car Interior Design v Touškově rozšiřuje výrobu

Babiš vymáhá peníze od Rady. Rada podal trestní oznámení

Kellner zaměstnal ve výzkumu desítky Číňanů

--

O podíl PKN Orlen již deklaroval zájem Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského a investiční skupiny J&T. Ten společně se skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nabídl za Unipetrol 30 miliard korun.

Rozhodne se však zřejmě až po říjnu, kdy se v Polsku budou konat parlamentní volby.

Skupina MOL je mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Budapešti. Vlastní více než 1700 čerpacích stanic v 11 zemích ve střední a jihovýchodní Evropě. Skupina působí ve více než 40 zemích a zaměstnává téměř 29 tisíc lidí po celém světě. Provozuje i čtyři rafinérie a dva petrochemické závody.

 

Poznámka k článku: zpráva je kuloární a nepotvrzená

Fotozdroj: unipetrolpa.cz