V Kozomíně bude horko. Občané bojují proti investorovi

V Kozomíně u Prahy pokračuje boj části občanů proti plánům stavět průmyslovou zónu. Čeká se horké zasedání

V Kozomíně u Prahy pokračuje boj části občanů proti plánům stavět průmyslovou zónu. Čeká se horké zasedání

Obyvatelé Kozomína u Prahy se přou se starostem o uskutečnění změny územního plánu. Obec prý plánuje jednat o změnách územního plánu, které by umožnily investorovi BOR Biotechnology postavit na její území průmyslové objekty.

Jde zejména o kontroverzní elektrárnu na biomasu, která celý spor spustila. Stalo se tak v roce 2006, kdy společnost převzala areál obecního vepřína. Dle územního plánu měla BOR Biotechnology na zakoupeném pozemku pokračovat v zemědělské výrobě.

Následně však došlo k několika zvláštním rozhodnutím povolovacích orgánů. Zlou krev udělala cena, za kterou firma pozemky získala. Ta je daleko nižší, než by musela platit za pozemky pro průmyslovou činnost. Když vyšlo najevo, že na pozemcích nepůjde jen o zemědělskou činnost v podobě zpracování pelet, ale že firma hodlá postavit elektrárnu, oheň byl na střeše.

Když ovšem elektrárna stála, došlo k rozporu s územním plánem obce. Ta se rozhodla stavbu legalizovat ex post a po změně územního plánu firma dostala i stavební povolení pro již stojící elektrárnu.

17.8.2015 však byl vydán rozsudek pražského krajského soudu, který zrušil změnu územního plánu. Jak nás informovali členové občanského sdružení Hlasy Kozomína, starosta hodlá znovu projednat zrušenou změnu územního plánu. Důvodem má být dle občanů motivace s bojem o nový územní plán spěchat.

--

Čtěte také: 

Pražský Manhattan má stopku. Samospráva blokuje projekt na Pankráci

V Kuřimi chce firma otevřít masozávod. Nabrat plánuje přes sto lidí

České zemědělství odmítá diskriminaci Polska

Babišův jez směřuje do EIA. Rozhoduje o něm velkopodnitakelův zaměstnanec

--

Obec teď (24.9) čeká horké veřejné zasedání, kde se kromě změny územního plánu budou zajisté skloňovat také nové plány BOR Biotechnology.

Jak již biztweet informoval, společnost BOR Biotechnology plánuje v Kozomíně postavit také papírnu a nabrat desítky lidí. Záměr na posouzení vlivů na životní prostředí předkládá i navzdory tomu, že 56,2 oprávněných voličů v platném referendu výstavbu papírny odmítla.