Ropa, zlato a dolar rostou. Ovlivňuje to inflaci i výhled na snižování úrokových sazeb

Globální ekonomické oživení přiživuje v roce 2024 růst ceny komodit. Ve Spojených státech amerických to může odložit plány na snižování úrokových sazeb. A přenést se to může také do Evropy.

Od ropy a benzínu až po zlato a stříbro, komodity začaly rok 2024 pozitivně s některými prudkými nárůsty na úrovně, které lámaly rekordy. Podnítilo to obnovené inflační obavy mezi investory na finančních trzích, ale také ovlivnilo rozhodování americké centrální banky. Ta kvůli tomu možná bude muset držet výpůjční náklady na vyšší úrovni déle, než se očekávalo.

Bloomberg Commodity Index XX:BCOM, který sleduje 24 nejobchodovanějších futures kontraktů na komodity v sektoru energetiky, kovů a plodin, se v uplynulých dnech vyšplhal na nejvyšší úroveň od listopadu 2023. Index byl podpořen cenami energií a zlata, když obchodníci reagovali na eskalaci geopolitického napětí na Blízkém východě a pokračující válku mezi Ruskem a Ukrajinou, stejně jako možnost, že k prvnímu snížení sazeb Fedu nedojde minimálně do léta 2024.

iShares Silver Trust SLV vykázal také výrazný růst, čímž nakopl rostoucí trendy v cenách stříbra obecně. Zvýšení cen drahých kovů přišlo navzdory silnějšímu americkému dolaru.

„To, co se právě teď děje, je to, že trh číhá na možnost, že globální růst bude lepší, než se očekávalo“ s globálnější inflací a vyššími cenami komodit, což pro Fed dělá „mnohem obtížnější prostředí“, aby dodal tři škrty úrokových sazeb podle očekávání v roce 2024, řekla Nanette Abuhoff Jacobsonová, globální investiční strategička z Hartford Funds.

Abuhoff Jacobsonová poukázala na spousty robustních ekonomických údajů, které ukázaly, že aktivita továren v USA v březnu 2024 poprvé od září 2022 vzrostla, zatímco průmyslové oživení v Číně také přidalo hybnou sílu pro globální ekonomické oživení.

„Čína byla zdrojem ohromné dezinflace, ale její [ekonomické] oživení znamená, že se dezinflační vnější síla také obrací,“ řekla MarketWatch a dodala, že tato dynamika zpochybňuje, zda Fed začne v létě 2024 snižovat sazby. 

Ropné a energetické akcie jsou opět v čele trhu. Zisky byly podpořeny sílícím geopolitickým napětím po úderu Izraele na íránskou ambasádu v Sýrii, který vyvolal obavy z rozšiřujícího se konfliktu na Blízkém východě, zatímco ministři OPEC+ na posledním zasedání neprovedli žádné změny v současném snížení produkce.

Stephen Lee, zakládající ředitel a portfolio manažer společnosti Logan Capital Management, však uvedl, že očekávání, že silný ekonomický růst v USA a jinde by mohl podpořit poptávku po ropě, může být jedním z klíčových faktorů, spíše než geopolitické konflikty, které tlačí ceny ropy nahoru. "Ropa je nyní více závislá na poptávce než na konfliktu Středním východě," řekl Lee.

Čtěte také: 

Finančníci na titulce aneb jak se porcoval československý dietní mediální koláč

Sedmdesátky klepou na dveře. Nad USA se stahují mračna stagflace

10 milionů neprodaných bytů. Čínská realitní bublina praská

Akcie energetického sektoru v indexu S&P 500 SPX v uplynulých dnech vykázaly svůj první rekordní závěr od roku 2014. Energetický sektor XX:SP500.10 velkého kapitálového indexu byl také několik dní nejvýkonnějším mezi 11 segmenty indexu S&P 500

Pozitivní korelace mezi cenami ropy a energetickými zásobami skutečně naznačuje „strukturální posun v dynamice nabídky a poptávky po ropě,“ řekl Nicholas Colas, spoluzakladatel DataTrek Research, ve zpravodaji z 28. března 2024.

Navzdory potenciálu dalšího posílení dolaru si drahé kovy udržují svou pozici na rostoucí fyzické poptávce, nehledě na to, že centrální banky po celém světě zpřísňují svou měnovou politiku.

Podobně jako u ropy a stříbra je na tom růstový trend zlata. Podpora přišla z několika segmentů, kde se poptávka po bezpečných aktivech držela obzvláště dobře – živená rostoucím napětím na Blízkém východě, nejistotou ohledně očekávaného snížení úrokových sazeb Fedem, silnými nákupy centrálních bank a trendem v de -dolarizace, řekla Abuhoff Jacobson.

Stratégové Bank of America také zjistili, že dlouhodobý pozitivní vztah mezi cenami zlata a fyzickými ETF krytými drahými kameny se zhroutil a aktiva spravovaná těmito nástroji klesala – což svědčí o tom, že drobní investoři stále mají hromadu hotovosti čekající na uvedení do oběhu.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP