Sedmdesátky klepou na dveře. Nad USA se stahují mračna stagflace

Podle stratégů z Wall Street USA vchází do stagflace podobné té v sedmdesátých letech. Investoři tyto varovné hlasy ignorují.

Inflace přetrvává, ale ekonomika se ochlazuje. To má být základní podobnost toho co se děje v americké ekonomice nyní a co ji opantalo v 70. letech. Tuto myšlenku vyslovilo několik investičních odborníků a ekonomů. Naposled hlavní akciový stratég Bank of America Michael Hartnett. Popsaný vývoj může mít vážný vliv na akciový trh, ale většina investorů to ignoruje. 

Stagflace se týká současně zvýšené inflace a slabého hospodářského růstu, které trápily americkou ekonomiku po většinu 70. let. Stejně jako dnes i v dané době tomu předcházel stav mírného růstu ekonomiky, který vzbuzoval očekávání, ale posiloval inflaci. 

Spotřebitelské ceny v USA rostly za posledních 12 měsíců tempem 3,2 % a do června by se toto tempo mohlo zrychlit na 3,6 %, uvádí Hartnettův odhad.

Obchodníci v současné době s více než 50% pravděpodobností odhadují, že Federální rezervní systém v červnu sníží úrokové sazby, poprvé od doby, kdy je začal v březnu 2022 zvyšovat.

Známky oživení inflace se neomezují pouze na USA, řekl Hartnett. Zrychlující se cenové tlaky po celém světě již podnítily některé centrální banky rozvíjejících se trhů k pozastavení plánů na snížení úrokových sazeb. Mezitím se objevují další známky slabosti trhu práce, což ohrožuje trend silného hospodářského růstu v USA.

Oficiální údaje amerického ministerstva práce potvrdily, že počet pracovníků na plný úvazek se za poslední tři měsíce snížil, i když údaje vlády USA ukazují, že počet nově vytvořených pracovních míst zůstal v únoru masivní a dosáhl 275 tisíc volných pozic.

Čtěte také: 

10 milionů neprodaných bytů. Čínská realitní bublina praská

Masová deportace v USA. Jaký by byl dopad na ekonomiku?

Intel díky americkým dotacím roste a plánuje rozšíření

Když se podíváme nad rámec oficiálních údajů ministerstva práce, údaje o volných pracovních místech v únoru 2024 ukázaly, že podíl amerických pracovníků, kteří opouštějí svá zaměstnání klesl na nejnižší úroveň od začátku COVID-19, stejně jako plány malých podniků na nábor. 

Hrozí také, že rostoucí rozpočtové deficity vytlačí 10letý výnos státní pokladny. Vyšší výnosy státních dluhopisů by mohly zvýšit tlak na americké akcie. Pokud jde o důsledky pro trhy, návrat stagflace by pravděpodobně zvýšil poptávku po komoditách, zlatu, kryptoměnách a hotovosti a zároveň by způsobil strmost výnosové křivky ministerstva financí.

Mohlo by to také způsobit dramatický posun ve vedoucí pozici na akciovém trhu. Navzdory tomu investoři na rizika nereagují a nadále se vezou na prudkých růstech vybraných akcií. 

Trhy sledované Bank of America zaznamenaly v únoru 2024 investice do akcií ve výšce 56 miliard dolarů, což je rekordní částka, která překonala předchozí maximum 53 miliard dolarů z března 2021.

Hartnett není jediným stratégem Wall Street, který varoval, že současná ekonomická situace může brzy ustoupit něčemu, co se více podobá stagflaci ve stylu 70. let. Nedávno předtím varoval Marko Kolanovic z JPMorgan Chase & Co.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP