Antonín Koláček. Příběh ukradených miliard a objeveného duchovna

Někdo se najde v charitě, aktivismu, či politice, jiní slyší hlasy a objeví boha. Případů, kdy ekonomické zločince zradí psychika není málo. Mezi poslední zřejmě patří případ zbohatlíka Antonína Koláčka.

Ten se začal prezentovat jako pastevec, kterého šamani na peruánské hoře přivedli na správnou cestu, na znak čeho si změnil jméno na Antonio „protože to tak cítí, že ho to nejvíc vystihuje“. Bohům Inků zřejmě nepřekáželo, že má na účtu miliardy korun, které mu podle švýcarských soudů nepatří.

Bývalý manažer Mostecké uhelné společnosti je podle aktuální obžaloby vinen z toho, že s kolegy způsobil státu škodu přesahující 3,2 miliardy korun.

„Já jsem se na zahájení tohoto hlavního líčení už doslova těšil, protože ukončí 20 let mého trápení a plně věřím, že zde budu mít konečně příležitost vysvětlit vám i veřejnosti, co jsem skutečně při záchraně a stabilizaci Mostecké uhelné dělal a jak jsem to s ní myslel,“ uvedl v úvodní řeči před aktuálně probíhajícím (podzim 2018) soudem v České republice.

Cítí se nevinný, jako obětní beránek a na svou práci v minulosti, jakožto i v současnosti je hrdý.

Z kádráka kapitalista

Kdo vlastně obviněný je? Po studiu na vysoké škole Koláček pracoval v pražských Čokoládovnách. Hned po pádě bývalého režimu ovšem přijal nabídku Komerční banky a stal se jejím personalistou, kde přicházel do styku s nejvíc motivovanými nově vznikajícími kapitalisty.

V roce 1994 založil s Petrem Krausem společnosti Newton Financial Management Group, která obchodovala s cennými papíry. V roce 1995 ho Komerční banka, jako akcionář, prosadila do představenstva Mostecké uhelné společnosti.

V jednom čase tedy působil v dozorčí radě Komerční banky, patřil mezi vedoucí postavy Mostecké uhelné společnosti a zároveň byl generálním ředitelem Appian Group, která Mosteckou uhelnou ovládla. V roce 2005 pak v dolech sám získal 40-procentní podíl, který prodal miliardáři Pavlu Tykačovi. Odhad jeho majetku tehdy zněl na 8 až 9 miliard korun.

Rozdílné justice

To se už o jeho obchody s Mosteckou uhelnou zajímala nejen česká policie. Osobitý podnikatel na to nereagoval se strachem. Nadále podnikal a založil centrum pro duchovní a osobní rozvoj Maitrea.

Antonín Koláček, dnes už Antonio čelí takřka 20 let opakovanému vyšetřování ze strany české justice a policie. Celá kauza byla třikrát odložena, pokaždé s konstatováním, že se žádný trestný čin nestal, ale vždy byla opět po čase znovu otevřena.

Na rozdíl od Česka, kde dochází neustále k pochybením soudů a prokuratury, prokuratura ve Švýcarsku jej v této kauze v říjnu 2013 uznala vinným z podvodu, praní špinavých peněz a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Odsouzen byl za to na 52 měsíců odnětí svobody, s odvoláním neuspěl.

Čtěte také:

Radim Fiala: Skutečně jen dvojka?

České plány Ficova muže

Zdeněk Zemek: hašení oslněné oceli lázeňstvím

Kontroverzí je také fakt, že krátce po vyhlášení rozsudku prohlásil, že někteří členové vlády Miloše Zemana v roce 1999 údajně věděli, že stojí za firmou Appian Group. Tvrdí také, že ve Švýcarsku jsou ukryty peníze i z dalších privatizací v České republice.

Společně s ním je odsouzených dalších pět osob. O tom kolik let a kde si odsedí rozhodne nejen švýcarská justice, ale také české soudy. Sám Koláček přiznává rozsáhlé majetky, ale tvrdí, že je má zmražené a označuje se za obětního beránka, který nic zlé nespáchal. Na tom, že o privatizaci státní firmy, kterou řídil, v prospěch firmy, kterou vlastnil, sám rozhodoval, dodnes nevidí nic zvláštního. Mluví o duchovnu náboženstvích a obskurních vysvětleních toho, proč na něj dopadl justiční trest.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb