Slováci proti extremismu a všemu ostatnímu

Nejsem rasista, ale ... Aktuální průzkum ukázal na alarmující xenofobii Slováků.

Institut pro veřejné otázky podrobil průzkumem 400 Slováků ve věku 18 - 39 let. Mezi mladými občany stále převládají překvapivě zpátečnické a nebezpečné názory.

I když překvapivě ... Ve společnosti, kde je každý, kdo se zastane kohokoliv s ne bílou pletí okamžitě označen za "sluníčkáře", by to asi překvapovat nemělo.

Slováci mají dobré srdce jako o sobě rádi mluví a se sousedem se podělí i o poslední. Sousedem však nesmí být Rom, Muslim, černoch ani cizinec.

Přestože se po výprasku pravicových extremistů v krajských volbách mohlo zdát, že ultrapravicová hrozba není reálná, opak je stále pravdou. Potvrzuje se totiž, že Kotlebovce nevolí jen protestující občané, ale i velká část těch, kteří si velmi dobře uvědomují oč neonacistům jde.

Tuto hrozbu však za hrozbu nepovažují. Průzkum ukázal, že konzervativní národní politiku, kterou hlásá kromě Kotleby i několik dalších stran, doplněnou o neonacistické hesla akceptuje pohodlně nadpoloviční majorita mladých Slováků, hlavně mužů.

K formalistické "ochraně či obraně národní suverenity" se hlásí 66 procent z nich, k ochraně křesťanství před islámem 57 procent, k patriotismu 54 procent a k všeslovanské národní vzájemnosti dalších 48 procent dotázaných. Jde o hesla, která dlouhodobě v množství variací propagují šéfové stran Kotleba ĽSNS, SNS, Sme rodina, či SaS.

Připomeňme například opakované Kotlebovy demonstrace vůči demokratickým a "západním" institucím, nedávné vystoupení předsedy SNS Danka v ruské Dumě, kde označil ruskou armádu poslední desetiletí útočící na území okolních států za záruku míru, či soustavné vystupování šéfa Slobody a Solidarity Richarda Sulíka vůči islámu, které korunoval blogovou analýzou osobnosti proroka Mohameda.

K liberálnímu směřování státu, pro které jsou typické liberální demokracie, prohlubování evropské integrace, multikulturalismus či podpora kulturní rozmanitosti, má blíže jen od 30 do 40 procent dotázaných. Naopak nadpoloviční majorita - 54 procent - mladých lidí je také proti přistěhovalcům z ekonomicky méně rozvinutých zemí, což je vzhledem k osudu Slováků, kteří historicky cestují za lepším platem do zahraničí, tragikomické.

Čtěte další komentáře autora:

Slovenský Ústavní soud zvládl svou roli. Premiérské ambice Babiše s trhlinami

Zeman s Babišem v tichosti ignorují ústavu

Pirátská nadpráce. Pustili je na ně?

Nejvíce alarmující je však ochota mladých Slováků přihlásit se k vysloveně rasistickým a xenofobním heslům.

"Ochrana bílé rasy" je názorový proud blízký až 45 procentům mladých lidí. 81 procentům mladých by v sousedství překážela romská rodina, muslimskou rodinu by sneslo o devět procent dotázaných více. 40 procent dotázaných se vyslovilo, že jim vadí lidé černošského, či asijského původu.

Pokud je toto výsledek boje proti extremismu, o kterém Ficovy vlády mluví druhé volební období po sobě, kompetentní by se měli zamyslet. Vysvětlit problematiku, jejíž příčinou není barva pleti, či bůh, ke kterému se občan modlí, by zřejmě potřebovali i lidé, jejichž zákony musíme respektovat.

Pokud by Fico na mítincích neopakoval řeči "o cikánech zneužívajících sociální dávky", Kaliňák neopakoval svůj pohled na "romskou kriminalitu a její neřešitelnost" a Sulík nechystal sterilizaci romských žen a výchovné tábory pro jejich děti, čísla průzkumu by byly lepší. Je totiž zjevné, že nejde o zmatenost mladých lidí, ale jejich přesvědčení.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu