Libor Široký: Komunistický rozvědčík a strážce tajemství Babiše

Dvacetiletá známost, pracovní spolupráce, založení byznysu a jeho řízení. Andreje Babiše s Liborem Širokým spojuje řada obchodních aktivit.

Jak uvádí publikace Z Bureše Babišem, nynější předseda dozorčí rady Agrofertu má za sebou kontroverzní minulost. Babiše i Širokého spojuje něco, čím se nechlubí rádi. Babiše podezírají ze spolupráce s StB, Libor Široký byl v tajné službě přímo vedoucím agentem.

Člen vedení Babišových podniků se uměl vždycky postavit na správnou stranu, která byla u moci a slibovala výhody a perspektivu. Ještě během střední školy vstoupil v roce 1969 do Leninského svazu mladých, což nebyla běžná socialistická družina, ale spíše přípravka budoucích komunistických lídrů.

Po maturitě vystudoval Právnickou fakultu v Praze. Po studiu se zaměstnal v podniku ČKD, ale záhy začal zjišťovat možnosti, kde by se uplatnil lépe a získal lepší kariérní možnosti. Řešení našel, když nastoupil do správy Sboru národní bezpečnosti (SNB).

Šlo o kontrarozvědný orgán, který se zaměřoval na hledání vnitřních nepřátel. Jeho pracovní činností byla v podstatě věci různorodá likvidace politické opozice. Pracoval na oddělení, které se zabývalo ideologickou diverzí a emigrací. Studoval a sledoval například kroky Rádia Svobodná Evropa.

Jeho činnost v komunistické tajné službě se v dnešní době mediálně provalila hlavně kvůli kontroverznímu úkolu z roku 1983, který měl známou dohru a skloňuje se dodnes.

Libor Široký založil svazek na herce Petra Štěpánka. Štěpánkův bratr Martin, který byl také hercem a později ministrem kultury, v roce 1981 emigroval do Rakouska a zaměstnal se v německé pobočce Rádia Svobodná Evropa. Petr Štěpánek byl proto vyslýchán a dlouhodobě šikanován.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Široký chtěl herce získat pro tajnou spolupráci. Po odmítavé reakci Štěpánka se šikana přitvrdila a přibylo také odposlouchávání.

Od září 1986 působil Libor Široký na oddělení tajné služby, které mělo za úkol sledovat ukrajinské nacionalisty. Podle archivu bezpečnostních složek mělo oddělení úzkou spolupráci s ruskou KGB.

Zářivá kariéra tajného policisty pokračovala na analytickém oddělení, kde vyhodnocoval informace různých oddělení, až v roce 1990 v tajné policii skončil.

Vrátil se k právnické praxi a vzal práci u bývalého zaměstnavatele ČKD Služby. Tam se seznámil s několika dalšími budoucími spolupracovníky Andreje Babiše, kteří ho později přes spolupráci v potravinářských společnostech Dobiáš a SKH Investment přetáhli k práci pro vznikající Agrofert.

Čtěte také:

O Babišovy pekárny se zajímá Brusel

Babiše dohnalo Čapí hnízdo. Policie žádá zbavení imunity

Ivo Svoboda: Spojka s mafií a černé svědomí ČSSD

Jeho podpis přitom nesou naprosto osudové body podnikového vývoje. Byl to právě on, kdo přišel se zájmem ze strany záhadného investora – švýcarské společnosti O.F.I.

Koncem roku 1996 se jméno Libora Širokého objevilo na valné hromadě Agrofertu v roli zástupce švýcarského investora a většinového majitele Ost Finanz und Investment (O.F.I.).

Připomeňme, že tato společnost navýšila základní jmění Agrofertu tak, aby se Petrimex dostal do pozice minoritního akcionáře. Kontroverze se s firmou spojují kvůli tomu, že dodnes nikdo přesně neví, kdo za ní stál. Andrej Babiš opakuje verzi o tom, že jde o bývalé spolužáky z lycea v Ženevě. Tuto školu však v mládí Babiš navštěvoval pouze pár měsíců a verze, podle které měli krátkodobí spolužáci Babišovi po dlouhých letech důvěřovat natolik, aby mu svěřili nemalý balík peněz, vzbuzuje oprávněné dotazy.

Ani sám Široký o majitelích O.F.I. nemluví. Postupem času zůstal ve strukturách holdingu Agrofert, kde dnes vede hlavní dozorčí orgán skupiny.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu