Věda vydělává dvojnásobek toho co do ni lije stát

Financování vědy v Česku stagnuje. Podle akademiků je pořád nedostatečné a akademie věd vydělává vlastní činnosti dvojnásobek státní dotace.

Státní podpora pro Akademii České republiky se dlouhodobě pohybuje zhruba na úrovni 4,5 miliardy korun ročně. Podle akademiků je to pořád málo. Financování tvoří pouze třetinu příjmu instituce a Česku chybí vize, jak dál vědu v tuzemsku rozvíjet.

„Je to relativně málo ve srovnání například s Německem a dalšími zeměmi Evropské unie, kde jsou statní dotace do vědy a výzkumu vyšší,“ říká pro Biztweet Jan Martinek, mluvčí Akademie věd České republiky.

Jen nedávno prošly instituty patřící pod akademii mezinárodním hodnotícím auditem. Šlo o dosud nejpodrobnější hodnocení založené na dosud nepoužité metodě, která spočívala v posuzování odborné činnosti vědeckých týmů zahraničními odborníky v rámci jednotlivých oborů a ve vztahu k aktuální mezinárodní úrovni daného oboru. Práci českých akademiků hodnotilo přes 1400 expertů, kteří pocházeli z 50 zemí, nejčastěji z Německa, Spojených států a Francie.

Čtěte také:

Piráti hledají nové sídlo. Vypsali soutěž

EET také pro poslance. Sněmovna už DPH platí

Finanční úřad v Havlíčkové Brodu se přestěhoval. Ušetří 40 milionů

„V první fázi bylo 16,5 procenta výstupů klasifikováno jako „world-leading“, tedy na zcela špičkové světové úrovni, a téměř 42 procent výstupů bylo hodnoceno stupněm „internationally excellent“. Zhruba 35 procent badatelských výstupů bylo klasifikováno jako práce na běžné mezinárodní úrovni, 6 procent jako práce na národní úrovni a do posledního stupně spadlo 0,4 procenta výstupů. Toto zařazení neznamenalo automaticky nejhorší úroveň – v mnoha případech tam byly zařazeny výstupy, které hodnotitelé nepovažovali za výstupy v nejužším slova smyslu vědecké,“ sumarizuje výsledky Jan Martinek.

Špičkových výsledků dosahují parazitologové z Biologického centra, kteří se podílejí na sekvenování mitochondriálních a jaderných genomů řas, na jejichž objevu se vědci podíleli. Excelentních výsledků dosáhl tým Ullricha Jahna z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Zjistili například jak se tvoří feromon včelího parazita Stylops muelleri a vyvíjí i nástroje pro syntézu takto komplexních přírodních molekul. Našly se ovšem také instituty, které za státní peníze nepřinesly výsledky, nebo se je snažily dosáhnout pouze pro zisk dalšího financování.  

 

 

Biz

Podpořte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, anebo nákupem předplatného