Finanční úřad v Havlíčkové Brodu se přestěhoval. Ušetří 40 milionů

V rámci šetření se finanční úřad v Havlíčkově Brodu přestěhoval do budovy na ulici Štáflova.

Úspora se dosáhne zrušením plánu na rekonstrukci starší budovy. Novým domovem „berňáku“ je totiž budova Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

„Nejaktuálnějším případem je lednové stěhování pracoviště finančního úřadu v Havlíčkově Brodu do budovy ÚZSVM v ulici Štáflova, kdy odpadla rekonstrukce stávajícího objektu Finančního úřadu ve výši více než 40 milionů korun,“ říká pro Biztweet mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Úřad podle něj připravuje další úsporní opatření, nicméně informace lze poskytnout vždy až ve fázi, kdy je o konkrétních projektech rozhodnuto.

Čtět také: 

Stát chce slovinské papírny prodávat na jaře

Praha 6 zjišťuje cenu rekonstrukce Polikliniky Marjánka

Finanční správa rozdává pokuty. Firmy stejně zákon nedodržují

ÚZSVM provádí inventuru nájemních vztahů v každé obci, kde státní úřady působí. Úřad porovnává průměrný výdaj za nájem na metr čtvereční plochy hrazený a pokud nájemné hrazené státem je vyšší než průměrné, zasílá státní instituci analýzu a vyzývá ji k nápravě.

„Za rok tato aktivita přinesla úsporu více než 77 milionů korun., kdy výdaje na nájemné poklesly z 698 milionů korun na 621 milionů korun. Co se týče výdajů na provoz a údržbu, ÚZSVM analyzuje průměrné jednotkové výdaje za celou Českou republiku a porovnává je s jednotkovými výdaji u konkrétní budovy. Jde například o výdaje na úklid, ostrahu, či energie. ÚZSVM upozorňuje státní instituce na výdaje, které převyšují průměr zjištěný za Českou republiku a vyzývá je k přijetí opatření. Za rok tato aktivita přinesla úsporu více než 400 milionů korun,“ dodává Radek Ležatka. 

 

Biz

Podpořte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, anebo nákupem předplatného