Před věřiteli se chrání další část Vítkovic. Revmont žádá reorganizaci

Společnost Vítkovice Revmont z impéria miliardáře Jana Světlíka žádá Krajský soud v Ostravě o ochranu před věřiteli. Do problémů se dostala kvůli nezplaceným daním dodavatelů.

Tvrdí to samotný Revmont. „Společnost Vítkovice Revmont by měla podle rozhodnutí Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj z minulého týdne doplatit za své dodavatele zhruba 37,9 milionu korun jako doplatek na dani z přidané hodnoty. Tu podle sdělení správce daně neodvedl některý z dodavatelů Revmontu a Revmont tak má být údajným ručitelem a hradit místo skutečného dlužníka,“ tvrdí pro Biztweet mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Společnost se podle mluvčí proti rozhodnutí úřadů právní cestou brání, to ale nemá odkladný účinek. Důsledkem je zahájení daňové exekuce, kvůli které představenstvo Vítkovic Revmont podalo návrh na insolvenci spojený s návrhem na povolení reorganizace.

„Do úpadkové situace se Revmont dostal sice až na základě rozhodnutí správce daně, je ale jasné, že při daňové exekuci, nebude schopen plnit splatné závazky. Přestože podle vedení společnosti daňová povinnost nevznikla a firma se brání všemi dostupnými zákonnými prostředky, musí podat návrh na prohlášení úpadku a požádat soud o ochranu před věřiteli,“ vysvětluje Kijonková.

V případě daňové exekuce by firmu ohrozila neschopnost splácet úvěry, či vyplácet další subdodavatele. Exekuční příkaz totiž cílí na účty Revmontu v Komerční bance, Citibank a Raiffeisenbank. Daňovou exekucí má Revmont postiženy všechny disponibilní prostředky, včetně běžných účtů, ze kterých hradí standardní závazky. Firma tedy prakticky nyní nemůže platit nic, a to přesto, že by jinak normálně fungovala.

Čtěte také:

Vítkovice řeší útok na impérium. Prý jde jen o kampaň

KONTROVERZNÍ SOLÁR BOJUJE O PŘEŽITÍ. LUMEN ENERGETICKÝ DEVELOPMENT ŽÁDÁ REORGANIZACI

Společnost Vítkovice Revmont se specializuje na komplexní řešení výstavby halových objektů, ocelových konstrukcí, staveb občanské vybavenosti,  ale i inženýrských staveb.

Finanční problémy mají také její sestřiny společnosti. Vyhlášení insolvence unikla Vítkovice Mechanika. V úpadku v loňském roce skončily další tři firmy z holdingu - Vítkovice Power Engineering, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Envi. Všem věřitelé a soud schválili reorganizaci. Do insolvence míří také slovenská dcera BAT Engineering se sídlem v Bratislavě.

Celá strojírenská skupina Vítkovic má přes 20 firem a okolo 5500 zaměstnanců. Problémy spustila stavba turecké elektrárny Yunus Emre. Česká společnost se zpozdila s odevzdáním dvou nových bloků elektrárny, což vedlo k zmražení financování části projektu ze strany tureckých partnerů. Problémem je i dluh obchodního partnera Modřany Power, kde vítkovická skupina ztratila odhadem 400 milionů korun.

 

 

Tomáš Lemešani

Podpořte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, anebo nákupem předplatného