Babiš chce rozšířit výrobu bioethanolu. Obec je proti

Společnost Ethanol Energy, kterou vlastní ministr financí a velkopodnikatel Andrej Babiš, chce rozšířit výrobu bioethanolu. Naráží však na odpor obce Vrdy, která odmítá vydat poslední nutné povolení

Společnost Ethanol Energy, kterou vlastní ministr financí a velkopodnikatel Andrej Babiš, chce rozšířit výrobu bioethanolu. Naráží však na odpor obce Vrdy, která odmítá vydat poslední nutné povolení. 

Kromě povolení životního prostředí už Ethanol Energy ve Vrdech získala také stavební povolení. Pro navýšení kapacity výroby však pořád chybí integrované povolení rady obce. Ta namítá argumenty, že rozšířená výroba zvýší hlučnost, dopravnou hustotu a znečištění vzduchu.

Společnost Ethanol Energy, kterou vlastní ministr financí a velkopodnikatel Andrej Babiš, chce rozšířit výrobu bioethanolu

 

Obyvatelé dokonce spisovali petici, ve které tvrdí, že zápach a znečištění způsobeno výrobou neustále roste. Obec navíc kritizuje, že představitelé firmy při jednáních o kapacitě záměru lhali a slibovali menší navýšení.  

Areál společnosti se nachází v severní části obce Vrdy u Čáslavi. Hlavní činností stávajícího areálu je výroba bezvodého denaturovaného lihu (bioethanolu) v množství cca 30 000 tun/rok, který se využívá jako přísada do automobilového benzinu. Stávající vstupní surovinou je zejména kukuřice a pšenice v množství zhruba 105 000 tun. Vedlejším produktem vznikají lehké a těžké alkoholové podíly, které jsou dále využívány v chemickém či farmaceutickém průmyslu.

Čtěte také: 

Babiš investuje do Čapího hnízda. Rozšíří golfová hřiště

Babiš zůstal posledním dodavatelem státu. Zničil jediného konkurenta - Pitra

--

Záměrem firmy Andreje Babiše je využití projektované kapacity výroby bioethanolu na 57 670 tun za rok. Tedy téměř dvounásobní produkce.

Podle celní správy se do oběhu uvolňuje zhruba 75 tisíc tun bioetanolu. Ethanol Energy tedy vyrábí zhruba polovinu tuzemské poptávky. Toto množství chce ještě navýšit. Nutno dodat, že právě Andrej Babiš prosadil zákon o podpoře biopaliv.

 

 

Red