Babiš zůstal posledním dodavatelem státu. Zničil jediného konkurenta - Pitra

Andrej Babiš, český ministr financí a majitel molochu Agrofert, zůstal jediným, kdo těží z toho, že stát přispívá producentům biopaliv

 

Andrej Babiš, český ministr financí a majitel molochu Agrofert, který ovládá chemický a potravinářský byznys v dvou zemích, zůstal jediným, kdo těží z toho, že stát přispívá producentům biopaliv a zároveň dodává bionaftu státním firmám.

Jediný konkurent firmám z Agrofertu, společnost Kratolia Trade, spájená se známým podnikatelem Tomášem Pitrem, totiž požádala o insolvenci. Důvod? Únorová razie Finanční správy, kterou ovládá ministerstvo financí pod taktovkou Andreje Babiše. Po zásahu Finančního úřadu pro Ustecký kraj byly firmě odstavené všechny bankovní účty.

Ačkoliv firma namítala, že o daňovém nedoplatku ve výši 88 milionů nevěděla, daňový správce žádal vyrovnat právě tento závazek. „Dlužník se tak dostal v důsledku postupu správce daně do velmi složité situace. Zajišťovací příkazy správce daně byly vydány na základě ničím nepodložených spekulací, jejich dopad na dlužníka je však fatální,“ uvádí člen představenstva Kratolie Martin Košťál.

--

Čtěte také:

V Šali dostane prácu minimálne 1300 ľudí. Od Francúzov a Babiša

Babišův jez směřuje do EIA. Rozhoduje o něm velkopodnitakelův zaměstnanec

Bureš neBureš. Andrej Babiš je mužom ktorého moc vzbudzuje pozornosť

Babiš přebuduje politiku. Rozvědkou a korupčními politiky

Jančura predáva neuplatniteľné poistenie Alianzu

Na Interblue politici aj polícia kašlú. Za kauzu, ktorá Slovákov stála desiatky miliónov eur nikoho nepotrestali

SwissLeaks: Nechcené odhalenie, alebo žolík pre Fica?

Kúpeľnícka realita: Štát posiela penzistov ku Kollárovi, Trstenskému a Machynovi

Splní Glváč sľub? Projekt Mokys mešká už desať rokov

Košičania tento rok doplatia desať miliónov pre schránku J&T

Združenie hodnotiace autobazáre spolupracuje s AAA Auto. Financovanie odmieta

--

Firma řeší insolvenci i kvůli dluhům dalších věřitelů. Některé ovšem vzbuzují pochybnosti. Třeba téměř tři miliardy, které by měla Kratoila vyplatit firmě Energy Ústí nad Labem. V jejich strukturách se opět objevuje jméno Tomáše Pitra. Firma nám na dotazy o insolvenci ani podivuhodných propojeních neodpověděla.

Další zajímavostí ovšem je, že Pitrova Kratoila byla jediným konkurentem Agrofertu v dodávkách bionafty pro státní Čepro. Zbylými dodavateli jsou společnosti Preol, Primagra a Ethanol energy, všechny ve vlastnictví Andreje Babiše. Snad není nutno dodat, kdo stojí za státním Čeprem. Lidé, kterých tam v loni dosadil Babiš. Z pětičlenné dozorčí rady tam ministerstvo financí dosadilo čtyři nové zástupce.

To vše hodně zapadá do dění, které teď otřásá českou sněmovnou. Vláda má už od loňska schválený nový program podpory biopaliv. Předložila v souvislosti s tím i kontroverzní návrh zákona, který podporu biopaliv prodlužuje. V praxi to znamená, že podporu zelených paliv, které většinově produkuje Agrofert vláda prodloužila o dalších pět let. I navzdory nesouhlasu Bruselu. Podle opozice na tom Babiš vydělá až pět miliard. Tento fakt je důvodem prvního plánovaného hlasování o nedůvěře vládě.

 

Fotozdroj: wikimedia, ceproas.cz