Bulharská firma chce od pošty přes milion korun

Záhadná bulharská společnost Vrika chce od dceřiné firmy České pošty vyplatit dluh přesahující milion korun. Bezpečnostní dceřinka státní firmy se zaplétá do korupčního sporu

Záhadná bulharská společnost Vrika chce od dceřiné firmy České pošty vyplatit dluh přesahující milion korun. Bezpečnostní dceřinka státní firmy se zaplétá do korupčního sporu.

Vrika chce od České pošty Security, což je dceřina společnost státní pošty proplacení faktury za 1,1 milionu. Pohledávku v květnu odkoupila od společnosti Alkom Security, která je zapletená do vyšetřování korupce a manipulace tendru České pošty za půl miliardy.

Vrika se sídlem v Sofii argumentuje prostřednictvím advokátky Eriky Baloghové také dalšími pohledávkami Alkomu ve výši 12,5 milionu korun. Jde o nezaplacené faktury za dohledové služby, které si pošta od Alkomu na pobočkách objednala.

Dle zprávy nezávislého auditora dosáhl dlužník za rok 2015 ztrátu 5,3 milionu korun

 

Česká pošta Security dluží také mateřské firmě a to podle účetní závěrky 39 milionů korun. „Dle zprávy nezávislého auditora dosáhl dlužník za rok 2015 ztrátu 5,3 milionu korun a vykázal záporný vlastní kapitál ve výši 31744000 korun,“ uvádí se v zprávě, kterou přiložila k insolvenčnímu návrhu na Česká pošta Security Erika Baloghová.

Spory společnosti Alkom a České pošty mají již několika letou historii. Policie v listopadu loňského roku obvinila ředitele společnosti Alkom Security Václava Růžičku z korupce. Obvinění šéfa firmy znamenalo automatické vyloučení Alkomu z půlmiliardového tendru na bezpečnostní systémy a dálkový monitoring objektů.

Čtěte také: 

O leteckou poštu se stará záhadný Skyport, pokračuje v podivné zakázce

--

Vloni v létě požádal ministr vnitra Milan Chovanec v souvislosti se smlouvami mezi Alkom Security a Českou poštou o zvolání bezpečnostní rady státu. Majitel Alkomu Růžička byl podle médií v kontaktu s podnikatelem Lukášem Čadkem, který v loni nařkl ministra Chovance z korupce. Alkom dodává bezpečnostní služby pro poštu už více než 15 let. Je veřejným tajemstvím, že spolupráce leží ministru vnitra v žaludku.

 

Prohlášení představenstva Alkom Security, a.s. z listopadu 2015:

V uplynulých dnech bylo v některých médiích zmíněno jméno společnosti Alkom Security, a.s. v souvislosti s údajným zneužitím sporu pana Lukáše Čadka a podniku Česká pošta s.p.. Naše společnost proto velice důrazně odmítá jakékoli zapojení či souvislost s údajným zneužitím sporu pana Čadka a společnosti Česká pošta s.p..

Společnost Alkom Security, a.s. pro Českou poštu s.p. vždy řádně dodávala služby v souladu s právoplatně uzavřenou smlouvou a vždy postupovala dle zákonů České republiky. Poslední dva roky dodává služby dceřiné společnosti Česká pošta Security, s.r.o.. Naším prvořadým a jediným cílem vždy bylo, je a bude zabezpečení ochrany společnosti Česká pošta s.p., jejích zaměstnanců a všech klientů. Vzhledem k citlivé povaze služeb, které si Česká pošta s.p. přes Českou poštu Security, s.r.o. u naší společnosti objednává, ale nemůžeme jednotlivé kroky a souvislosti blíže komentovat.

Zároveň se důrazně ohrazujeme proti spojování naší společnosti s kauzou „nabídka úplatků“ ve výše uvedeném sporu v kontextu výběrového řízení na poskytovatele bezpečnostních služeb pro společnost Česká pošta s.p., které je nejenom nehorázné, ale hlavně nelogické. Zatímco totiž ministr vnitra Milan Chovanec podal ve věci „nabídka úplatků“ trestní oznámení již v červnu 2015, výběrové řízení na bezpečnostní služby bylo vypsáno až v červenci 2015.

Společnost ALKOM Security, a.s. opětovně důrazně vyzývá osoby a média zúčastněné na kauze pana Lukáše Čadka, České pošty, s.p. a Ministerstva vnitra ČR, aby nebyla zištně a účelově vtělována do této kauzy. Společnost ALKOM Security a.s. se obrátila na Nejvyšší státní zastupitelství ČR a obě Vrchní státní zastupitelství, aby byla celá záležitost co nejobjektivněji posouzena věcně příslušnými orgány činnými v trestním řízení. Společnost ALKOM Security, a.s. je rovněž rozhodnuta učinit právní kroky proti nepravdivé a dehonestující kampani vedené některými  médii.

Společnost ALKOM Security,a.s. tímto sděluje, že současná mediální kampaň, ani kroky činěné vedením České pošty s.p. a odpovědnými osobami v rámci České pošty, s.p. ke snížení či úplné destabilizaci bezpečnosti zaměstnanců či zákazníků České pošty s.p., nesníží kvalitu služeb poskytovaných společností ALKOM Security a.s.. Společnost ALKOM Security a.s. zachová veškeré bezpečností standardy jako doposud.

Společnost ALKOM Security, a.s. realizuje bezpečností opatření dle platných a účinných smluv, včetně zkvalitňování těchto opatření, avšak vzhledem k činnosti vedení České pošty s.p. to již několik měsíců činní v některých oblastech na náklady svých akcionářů.

 

 

Redakce