Rusové se bojí americké ropy. Zrušení embarga však Evropany potěší

Podpis zrušení amerického embarga na vývoz ropy je obavou ruské ekonomiky. Pro Evropu by to však byla dobrá zpráva

Očekávání podpisu Baracka Obamy pod průlomové zrušení embarga na vývoz americké ropy je obzvláště trpké pro ruskou ekonomiku. Podle části odborníků by totiž jakýkoliv export americké ropy mimo kontinent znamenal další nepříjemný zásah pro ruskou ekonomiku, která je na příjmech z prodeje ropy výrazně závislá.

Přestože je otázkou jaký podíl z 9 milionů barelů roční americké produkce ropy by po podpisu dekretu přiteklo do Evropy, jakákoli nová ropa v potrubí Evropské unie znamená pro Moskvu ztráty.

Ačkoli americký prezident stále nepodepsal návrh zrušení embarga na export ropy, který schválil kongres, ceny ropy hovoří o očekávání souhlasného stanoviska Baracka Obamy.

"Reakce trhů, která téměř resetovala cenovou mezeru mezi ropami WTI a Brent naznačuje, že trhy se schválením počítají," potvrzuje analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Čtěte také:

Češi chtějí kapalný plyn z Polska. Potvrzuje ministerstvo

ČEZ chce šetřit elektřinu. Postaví datové centrum za půl miliardy

Boj o Afriku? EU zápasí s Čínou přes elektřinu

--

Polská strana již naznačovala, že by v případě zrušení embarga, které platí od roku 1975 ráda dovážela ropu z USA a nahrazovala ní výraznější část dovozu z Ruska. Podle Kamila Borose je však scénář významného dovozu ropy z USA do Evropské unie méně pravděpodobný.

"Z našeho pohledu to takto fungovat nebude. Spíše to bude o arbitráži, tedy ve využívání cenových rozdílů. A to zejména v situaci, kdy bude panovat na některém typu ropy nesoulad mezi nabídkou a poptávkou, který by mezi nimi cenovou mezeru rozevřel. WTI a Brent nejsou stejné kvality, jsou však substituovateľné a tak by mohla v případě vyššího nárůstu cenového rozdílu dočasně proudit ropa jedním nebo druhým směrem, "vysvětluje Boros.

Graf: Vývoj cen ropy Brent oproti WTI v roce 2015

Z pohledu evropských spotřebitelů by však zrušení embarga znamenalo pouze dobré zprávy. "Je to jemně negativní zpráva pro amerických motoristů a jemně pozitivní pro neamerických, protože v posledních letech byla ropa Brent o něco dražší než ropa WTI. posledních měsících byl Brent oproti WTI o 2-4 dolary za barel dražší. Ihned po ohlášení plánovaného zrušení zákazu exportu ropy se cenové rozdíly mezi těmito dvěma benchmarky při vidině možnosti arbitráže setřely. K přizpůsobení zřejmě došlo na obou stranách, Brent o něco zlevnil, WTI o něco zdražil," dodává Kamil Boros.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr