ČEZ chce šetřit elektřinu. Postaví datové centrum za půl miliardy

České energetické závody plánují postavit nové datové centrum. Projekt má státní firmě ušetřit peníze za elektřinu

Státní společnost ČEZ plánuje koncem příštího roku spustit stavbu nového datového centra v elektrárně Tušimice.  

„Korporátní datové centrum bude sloužit nejen potřebám ČEZ ICT Services, ale celé Skupině ČEZ. Nově vybudované korporátní datové centrum nahradí 4 stávající datová centra a bude konsolidovat IT technologie s cílem efektivního provozování,“ říká pro biztweet mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Projekt má docílit snížení nákladů společnosti, které v současnosti platí za elektrickou energii. Rozsáhlý projekt má ovšem také rozšířit současnou datovou kapacitu ČEZ ICT Services. Hodnota investice se odhaduje na 400 milionů až půl miliardy korun. 

Nová budova datového centra bude stát při elektrárně Tušimice. Její provoz začne po 11měsíčních stavebních pracích.

--

Čtěte také:

Boj o Afriku? EU zápasí s Čínou přes elektřinu

O čem se mluví: MOL chce Unipetrol

Unipetrol ještě škody nezná. Výrobu obnoví až za měsíce

Ventureal plánuje stavět větrný park na Moravě

--

„V prvé řadě jde o brownfield ve vlastnictví ČEZ. V lokalitě byly provozovány dvě elektrárny, do budoucna bude v provozu jen jedna zcela zmodernizovaná a tak je zde dostatek prostoru. Díky umístění v areálu elektrárny bude mít datové centrum nízké náklady na elektrickou energii. Dochází k eliminace ztrát na distribučním vedení a zároveň nejsou účtovány distribuční poplatky za elektrickou energii,“ vyjmenoval pozitiva projektu Ladislav Kříž.  

Spotřeba elektrické energie představuje více než 40 procent z celkových provozních nákladů v dlouhodobém horizontu. Lokalita elektrárny Tušimice má pro ČEZ i bezpečnostní výhody. Je totiž pod trvalým dohledem.

 

 

Fotozdroj: cez.cz