Dombrovskis: Eurozóna není připravena na všechna rizika

V unii mohou pořád přijít mimořádné okolnosti - velký asymetrický šok - když národní stabilizace není schopna zmírnit ekonomický cyklus, a to i v případě, že země dodržovala pravidla

V unii mohou pořád přijít mimořádné okolnosti - velký asymetrický šok - když národní stabilizace není schopna zmírnit ekonomický cyklus, a to i v případě, že země dodržovala pravidla.

„Jak evropská ekonomika pomalu, ale jistě získává sílu, musíme posílit oživení. K tomuto účelu máme tři bezprostřední priority: znovu oživení investic, pokračující strukturální reformy a zodpovědnou fiskální politiku,“ prohlásil na Ekonomickém fóru v Bruselu, kterého se účastnil i biztweet Valdis Dombrovskis, viceprezident Evropské komise a eurokomisář pro euro a sociální dialog.

Podle eurokomisaře a bývalého lotyšského premiéra je důležité připravit se na situace, kdy by mohlo dojít k dalším potížím bankovních domů. Během posledních let Evropská unie dokázala, že Evropa může dělat rozhodující, nebo nutné akce. Tyto snahy byly rovněž podle Dombrovskisa podpořené měnovou politikou Evropské centrální banky.

„Mario Draghi pomohl uklidnit finanční trhy během krize eurozóny. ECB rovněž pomáhá hospodářskému oživení s akomodativní měnovou politikou, v neposlední řadě i s kvantitativním uvolňováním,“ pokračuje Dombrovskis.

Evropská měnová unie je podle odpovědného eurokomisaře mnohem odolnější, než tomu bylo před několika lety. Jako příklad uvádí poslední řeckou krizi. Práce však podle něj není dokončena. Evropa by se podle Dombrovskisa měla posunout dále k dokončení hospodářské a měnové unie.

Čtěte také:

Pierre Moscovici: Podpora odvětví zavedených mocenských skupin se stane minulostí

 

-- 

„K posílení správy ekonomických záležitostí, jsme vylepšili evropský semestr. Nyní vydáváme méně, ale lépe zacílených doporučení pro jednotlivé země. Věnujeme více pozornosti na celkovou fiskální politiku v eurozóně. Posílili jsme rovněž sociální rozměr evropského semestru. Spustili jsme systematičtější srovnávání strukturální politiky. Na vnější zastupování eura jsme předložili legislativní návrh a vypracovali plán na to, aby členské státy eurozóny hovořily jedním hlasem, a to zejména v MMF. Předložili jsme také návrh evropského systému pojištění vkladů, chybějícího pilíře bankovní unie,“ jmenuje jednotlivé kroky agendy Valdis Dombrovskis.

Evropská komise učiní nezbytné kroky k dalšímu snížení rizik ve finančním sektoru. „Dva problémy se zdají nejvíce relevantní v tomto okamžiku: Za prvé, jak restartovat konvergenční proces v eurozóně.  Za druhé, mohou existovat mimořádné okolnosti - velký asymetrický šok - když národní stabilizace není schopna zmírnit ekonomický cyklus, a to i v případě, že země dodržovala pravidla. Veřejné sdílení rizika by mělo být posíleno prostřednictvím mechanismu fiskální stabilizace pro eurozónu jako celek,“ představil vizi Bruselu Valdis Dombrovskis.