Skupina Alstom uprostřed maďarské korupční kauzy

Skupina Alstom si prý kupovala maďarskou vládu. Věnovala tučné příspěvky premiérově ​​firmě a dárky jeho manželce

 
Skupina Alstom si prý kupovala maďarskou vládu. Věnovala tučné příspěvky premiérově firmě a dárky jeho manželce. 
 
Jak upozorňuje provládní maďarský portál magyarhirlap.hu, politici z Orbánova Fideszu nyní očekávají vysvětlení maďarských socialistů, ke kterým expremiér Péter Medgyessy, jehož se kauza týká, patří. 
 
Podezření z korupce se týkají darů pro bývalého premiéra, jeho firmu, manželku a netransparentní smlouvy ohledně budování a provozu metra v Budapešti.
 
 
Společnost ve vlastnictví rodiny bývalého socialistického premiéra Pétera Medgyessyho, obdržela více než 597 tisíc eur od francouzské společnosti Alstom v letech 2007 a 2008, uvedl deník Magyar IDOK. Podle deníku Alstom čelí podezření z korupce a spiknutí v souvislosti s vlakovými smlouvami na metro v Budapešti.
 
Čtěte také:
 
 
 

--

Společnost prý při jednáních o zakázkách pro metro v hlavním městě Maďarska převedla 259 tisíc eur jako konzultační poplatek firmě AssistConsult, nepřímo vlastněné expremiérem Medgyessym a jeho manželkou.Tuto transakci z března 2007 měla následovat další v lednu 2008, kdy firma inkasovala 338 tisíc eur.

Medgyessy potvrdil, že nástupnická firma jeho společnosti měla s Alstomom smlouvu. Řekl, že peníze převedeny na jeho bývalé společnosti představovaly příjmy, které byly řádně zdaněny. Podle policejních zdrojů většina z 597 tisíc eur skončila na bankovním účtu Medgyessyho manželky - Katalin Csaplár. Transakce měla být označena jako "dárek k narozeninám".
 
 
Photos: CC/flickr