Brusel tlačí na robotizaci. Češi chtějí začít internetem a distribuci dat

Na rozrůst robotizace v průmyslu zejména u asijské konkurence reaguje Evropská unie programem pro rozvoj tohoto sektoru i na starém kontinentu. Češi se chtějí připojit budováním základů pro sdílení dat

Na rozrůst robotizace v průmyslu zejména u asijské konkurence reaguje Evropská unie programem pro rozvoj tohoto sektoru i na starém kontinentu. Češi se chtějí připojit budováním základů pro sdílení dat.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo „Národní Iniciativu Průmysl 4.0“. Jeho cílem je zmapovat podmínky v České republice pro zavádění Průmyslu 4.0 a o rozpracování vize české cesty,“ říká mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba.

 

Začátky mezi podnikateli nejsou lehké. Vláda se proto zabývá spíše vysvětlováním toho, co pojem Průmysl 4.0 vůbec znamená. Zkoumá také technologické předpoklady pro případnou podporu automatizace a robotizace průmyslu, jejich vize, požadavky na aplikovaný výzkum, standardizaci, bezpečnost, dopady na trh práce, vzdělávací soustavu či regulatorní prostředí.

Čítajte aj:

CzechTrade otevře pobočky v Singapuru, Teheránu, Bangalore a Kantonu

Češi staví nové propojení s Polskem za 40 miliard. Chtějí k moři

Stát chystá výprodej. Nabízí desítky lukrativních budov

--

„Součástí dokumentu, který je v současnosti připravován, bude seznam doporučení k zavedení Průmyslu 4.0 do praxe. Předpokladem úspěchu je podpora investic do řešení pro Průmysl 4.0, podpora aplikovaného výzkumu, zajištění kybernetické bezpečnosti a iniciace příslušných právních úprav či vytvoření koordinační platformy Průmysl 4.0, budování datové sítě s inteligentními senzory umožňující distribuovanou analýzu dat v reálném čase či podpora státu při budování vysokorychlostní sítě v celé České republice,“ dodává František Kotrba.

Třeba u zavedení státního vysokorychlostního internetu je však Česko pořád daleko. Navzdory opakované proklamaci začátku projektu jej už několik let odsouvá. Konkrétní formy podpory robotizace tedy možná očekávat spíše v období několika let.